Китайски медицински изследователски екип разработи патентован модел, използващ изкуствен интелект

...
Китайски медицински изследователски екип разработи патентован модел, използващ изкуствен интелект
Коментари Харесай

Диагностиката с изкуствен интелект повишава точността на клинични тестове на кръвни клетки

Китайски медицински проучвателен екип създаде патентован модел, употребяващ изкуствен интелект за ускорение и автоматизиране на кръвни проучвания, съобщи Синхуа.

Това разрешава на лабораториите да дават по-бързо и по-точно резултати на лекарите.

Лабораториите в лечебните заведения нормално вършат оценка на милиони кръвни кафези за диагностициране на несъмнено заболяване всеки ден. Това е повтаряща се задача, нормално изпълнявана ръчно от подготвени експерти, които ревизират кръвни проби под микроскопи една след друга.

Новият модел, основан на изкуствен интелект е считан за новаторско развиване, защото има капацитет да направи гражданска война при лабораторните разбори на кръвни проби, като  рационализира оценката и открие евентуални аномалии с изключителна успеваемост, написа Българска телеграфна агенция. Кръвната натривка е стандартен способ, употребен за търсене на аномалии при кръвните кафези. Важен е за слагане на клинична диагноза на болести на кръвта и лимфната система. Правените сега разбори на изображенията под микроскоп на кръвна натривка обаче лишават доста време и разчитат главно на уменията и опита на лекаря. В доста китайски клиники на локално равнище липсват добре подготвени експерти, което води до невисок % на диагностика.

На базата на 2500 сходни изображения на кръвна натривка на пациенти в болница в Чунцин, направени от 2018 година до 2022 година, откривателите създават модел, подпомаган от изкуствен интелект. Той трансформира познанията на специалистите в тази сфера в логаритми. 

Изкуственият разсъдък се е научил да разпознава кои кафези са естествени или анормални с акуратност от над 90 % за по-кратко време от човешките очи, споделя Пън Сянгуей, началник на изследователския екип.

" На лекарите е нужен половин час или повече за проучване на кръвна проба и правене на отчет, до момента в който изкуственият разсъдък се нуждае единствено от няколко минути ", сподели Пън, който има повече от 30 години опит в региона на хематологията.
    
Той изяснява, че с цел да образова, валидира и тества модела на изкуствения разсъдък, неговият екип дава данни, включващи 300 000 червени кръвни кафези, събрани през последните пет години. По този метод се позволява казуса с идентификацията.

Резултатите демонстрират, че може тъкмо да разпознава 49 типа  кръвни кафези с аномалии, покриващи множеството от постоянно срещаните болести, следени в клиниката.

Пън има вяра, че сходен медицински модел ще помогне на неопитни лекари да доближат равнище на специалист и ще увеличи успеваемостта на тяхната работа.

" Един доктор може да изследва единствено стеснен брой случаи, до момента в който базата данни с изкуствен интелект може да натрупа неограничена информация, правейки диагнозата по-научна и точна ", споделя експертът пред Синхуа.
 
Това е последният образец за китайски откриватели, употребяващи технологията на изкуствения разсъдък, с цел да оказват помощ на лекарите при клинична диагностика. 

От диагностичен скрининг до хирургически роботи, медицинските артикули, подпомагани от изкуствен интелект, набират скорост в лечебните заведения в Китай, отбелязва Синхуа.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР