Китайски генетици за първи път успяха да превърнат стволови клетки

...
Китайски генетици за първи път успяха да превърнат стволови клетки
Коментари Харесай

Стволови клетки се превърнаха в сперматозоиди и дадоха здраво поколение

Китайски генетици за първи път съумяха да трансфорат стволови кафези на мишки в пълноценни заготовки на сперматозоиди, които може непосредствено да се употребяват за оплождане на яйцеклетки и развъждане ново потомство гризачи, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Cell Stem Cell.

„ Изглежда, това в действителност е първият път, когато някой е успявал да стартира от нулата до живото мишле, употребявайки технологиите за развъждане на сперматозоиди и оплождане на яйцеклетки в епруветка. Това е извънредно удивителен резултат, в случай че всичко това, несъмнено, е истина “, разяснява проучването Нилс Гейсен (Niels Geijsen) от университета Хубрехт в Утрехт (Нидерландия), представен от сп. Science.

Цзяхао Ша (Jiahao Sha) от Медицинския университет в гр. Нанкин (Китай) и нейните сътрудници са една от няколко десетки групи учени, които в последните години работят над основаването на технологии, позволяващи да се трансфорат ембрионални или „ препрограмирани “ стволови кафези в пълноценни сперматозоиди и яйцеклетки, както и в техни „ заготовки “.

Формирането на полови кафези в организма, както са посочили всички тези опити, е извънредно комплициран и пореден развой, чието възпроизвеждане до момента не е било сполучливо. За последните години японските генетици и техните сътрудници от Съединени американски щати и други страни по света са създавали разнообразни прототипи на бъдещите полови кафези, при които е имало един общ минус – те са претендирали доузряване в половите органи на мъжкия или женската, което пречи на тяхното потребление в репродуктивната медицина.

Ша и сътрудниците ѝ съумели да стигнат по-далече, като се научили да карат бъдещите полови кафези да встъпят във фаза мейоза – двуетапно разделяне не на една, а на четири кафези, при което всяка от четвъртинките на „ майчината “ клетка получава не двоен, а индивидуален набор хромозоми.

Учените съумели да реализират това по нетрадиционен метод – те сложили клетките заготовки на сперматозоиди в просвета от тъкани на тестиси на новородени мишки, в които участвали или отсъствали избрани хормони, и следило какво ще се случи с тях.

Тази методика помогнала на китайските молекулярни биолози да подберат специфичен хормонален „ коктейл “, който карал заготовките на половите кафези да се разделят посредством мейоза и да се трансформират в сходство на бъдещи сперматозоиди. Получили известно количество такива кафези, учените ги въвели в яйцеклетки на мишки и сложили в утробата на здрави самки. За тяхно удивление сходна интервенция приключила сполучливо и мишките дали крепко и способно за размножаване поколение.

„ Ако тази технология бъде безвредна и работоспособна и при работа с човешки кафези, то нашето изобретение ще разреши да се сътвори кардинално нова методика за изкуствено оплождане. Днес доста разновидности на сходна помощ не са подобаващи за някои фамилни двойки и ние се надяваме, че нашият метод в развъждането на сперматозоиди ще увеличи възможностите за мъжете, страдащи от неплодородие “, заключава Ша.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР