Китайската сонда "Тянвън-1" изпрати на Земята първото селфи, което си

...
Китайската сонда "Тянвън-1" изпрати на Земята първото селфи, което си
Коментари Харесай

Китайската сонда Тянвън-1 направи първото си селфи на път за Марс

Китайската сонда "Тянвън-1 " изпрати на Земята първото селфи, което си направи по пътя към Марс, по отношение на 1 октомври, Националния празник на КНР, съобщи ТАСС.

"Това е първото селфи на марсианската сонда от далечния космос ", беше съпровождащият текст на известието, оповестено на уеб страницата на китайското галактическо ведомство.

"Тянвън-1 " рапортува на Родината за сполучливия полет и й насочва най-сърдечни пожелания ", написа сондата в своето послание, предава Българска телеграфна агенция.

На оповестените фотоси е изобразен сребристият модул за кацане и сондата със златист цвят, на която е изрисуван държавният байрак на КНР. Националният знак на страната е бил нанесен на повърхността на апарата със специфични материали с прахова технология. Размерите му са 39 на 26 сантиметра.

Снимките са били направени с камера, инсталирана на външната стена на "Тянвън-1 ". По команда от Земята тя се отделила от сондата и е направила фотографии благодарение на два широкоъгълни обектива. След това те били изпратени по Wi-Fi до "Тянвън-1 ", а по-късно и до Земята.

Сондата беше изстреляна на 23 юли от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. След към седем месеца апаратът ще се приближи до Марс със серия от четири маневри, първата от които беше сполучливо приключена при започване на август. Целта на задачата е да търси следи от античното магнитно поле на Марс и да изследва химичния състав на неговите скали. Сред научните цели на задачата са проучването на морфологията и геоложките характерности на повърхността на Марс, търсене на залежи на лед и седиментни скали, изследване на йоносферата и вътрешната конструкция на планетата.

Here's the first 'selfie' of China's Tianwen-1 spacecraft on its way to Mars
— CNET (@CNET)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР