Китайската Планинска Котка, известна още като Сива Планинска Котка или

...
Китайската Планинска Котка, известна още като Сива Планинска Котка или
Коментари Харесай

От А до Я за Китайската Планинска Котка

Китайската Планинска Котка, известна още като Сива Планинска Котка или Пустинна Котка, е диво животно, застрашено от изгубване. Китайска Планинска Котка се среща рядко и типът към момента не е добре изучен.

История на Китайската Планинска Котка

Смята се, че прародителите на Китайската Планинска Котка са се появили на планетата ни преди повече от 60 милиона години. Китайската Планинска Котка е ендемичен тип - това животно се среща единствено на територията на Китай. Поради обстоятелството, че се среща извънредно рядко, Китайската Планинска Котка към момента съставлява мистерия за учените.

На китайски наименованието на това животно е huang mo mao - в превод това значи " котка, която живее в пустинна околност с малко растения ". Китайската Планинска Котка се среща в пустинята, само че като цяло избира да живее в планината, по тази причина в интернационалната подредба е признато това название, обвързвано с планинския й метод на живот.

Според някои експерти Китайска Планинска Котка е непосредствен роднина на Дива Котка, само че двата типа котки са се разделили преди повече от 230 000 години.

Китайска Планинска Котка може да се срещне най-вече в северо-западната част на Китай, покрай границата с Тибет. Единични животни са срещани в Монголия, само че това е толкоз огромна необичайност, че съгласно експертите не би трябвало да се регистрира като местообитание на този скотски тип.

Китайска Планинска Котка може да се срещне тук-там, ситуирани от 3000 до 4100 метра надморска височина. Китайската Планинска Котка обича гъстите гори и шубраци. Китайска Планинска Котка живее в региони с извънредно рисков климат, които се характеризират с доста високи летни и доста ниски зимни температури, а също по този начин със мощни ветрове, които духат през цялата година.

Китайската Планинска Котка е застрашена от изгубване, защото ловът й в предишното е бил изцяло неконтролиран и е довел до основаване на сериозна обстановка за този скотски тип. Днес Китайската Планинска Котка се среща извънредно рядко и все пак бракониерите не престават да изтребват тези красиви животни поради скъпите им кожи. От кожата на Китайската Планинска Котка се вършат обичайни китайски шапки.

През 60-те години на ХХ век в Китай е извършена огромна акция за заличаване на гризачите. Намаляването на гризачите довело до понижаване на популацията на Китайска Планинска Котка. През 80-те години на ХХ век тази акция била прекъсната, защото било открито, че отровата, с която се убиват гризачите, работи пагубно на хищниците, които се хранят с тях и е причина за гибелта на доста Китайски Планински Котки.

Как наподобява Китайската Планинска Котка

Китайска Планинска Котка наподобява на едра Европейска Котка. Китайска Планинска Котка наподобява на Тръстикова Котка, само че крайниците й са по-къси. Главата на Китайска Планинска Котка е едра, с огромни уши, които на върха си имат пискюлчета с дължина от 2 до 3 сантиметра. Подобно на рис и мейн куун. Дължината на тялото на Китайска Планинска Котка е от 60 сантиметра до 1 метър, опашката й е дълга към 29 до 35 сантиметра. Височината на Китайска Планинска Котка е към 35 сантиметра, тя тежи от 4 до 8 кг.

Женските са по-дребни и по-леки от мъжките. Тялото на Китайска Планинска Котка е покрито с гъста дълга четина, която през лятото е сивкаво жълтеникава, а през зимата става по-гъста и по-дълга и сменя цвета си на сивкаво кафеникав. През лятото коремът на Китайската Планинска Котка е бял, а през зимата става жълтеникав. Китайската Планинска Котка е със относително къси крака, само че не чак като манчкин, върху възглавничките има четина. Опашката на котката е с черни райета и черен връх.

С какво се храни Китайската Планинска Котка

 Сива Планинска котка

Китайска Планинска Котка е див звяр, който се храни с разнообразни типове гризачи. Освен мишки, полевки, къртици и лалугери, Китайска Планинска Котка се храни също по този начин със зайци, земноводни и инсекти. Китайска Планинска Котка скача нависоко и може да хване птица, която лети ниско. Китайска Планинска Котка е огромен фен на птичите яйца и постоянно унищожава гнездата на птиците, с цел да опита от обичаното си лакомство.

Китайската Планинска Котка излиза на лов късно вечерта или през нощта. Китайската Планинска Котка е с доста добре развъртян слух, който играе решаваща роля в лова. Китайската Планинска Котка може да чуе къртица, която се движи на 5 сантиметра подземен. В момента, в който чуе къртицата и разбере къде тъкмо се намира, Китайска Планинска Котка стартира да копае и бързо я вади от земята.

Китайска Планинска Котка в никакъв случай не атакува домашни животни и не е опасност за селските стопанства.

Размножаване на Китайската Планинска Котка

Китайска Планинска Котка се развъжда от януари до март, като през този интервал женските издават стенещи звуци, които се чуват надалече. Мъжките котки се бият за благосклонността на женските и са безпощадни един към различен. Женската може да се чифтоса с няколко мъжки. Бременността при котките от вода трае от два месеца до 75 дни. Женската Китайска Планинска Котка прави бърлога в скални ниши, в хралупи или в дупки, които копае сама. През май се раждат от 2 до 4 дребни, които порастват доста бързо. Те остават с майката до половото си съзряване, което настава към осмия месец след раждането им. Китайска Планинска Котка живее до 12 години.

Любопитни обстоятелства за Китайската Планинска Котка

Китайската Планинска Котка е приета за един от петте типове от семейство Котки, които са най-застрашени от изгубване. В момента на територията на Китай има към 10 000 Китайски Планински Котки.

Китайската Планинска Котка е самотно животно, което е извънредно териториално и рядко разрешава на друго животно от своя тип да пресече границите на територията му, които постоянно маркира. Китайска Планинска Котка демонстрира обществени умения единствено по време на размножителния интервал. Всяка Китайска Планинска Котка пази територия от към 10 квадратни километра.

Китайската Планинска е коригиращ фактор за популацията на гризачите в местностите, които населява. По-голямата част от деня Китайска Планинска Котка прекарва в дупки, които изкопава, с цел да се крие от ветровете. Дупките на мъжкарите са по-плитки и са единствено с един вход, за разлика от дупките, в които живеят женските - те са много дълбоки и с два или три входа, с цел да може да се избави потомството при положение на заплаха.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР