Китайската кухня се счита за абсолютния властелин, когато стане дума

...
Китайската кухня се счита за абсолютния властелин, когато стане дума
Коментари Харесай

Това кисело зеле се превърна в световен хит: Приготвя се по по-сложен начин от нашето, но става само за три дни и пак е страшно вкусно

Китайската кухня се смята за абсолютния владетел, когато стане дума за храни от Далечния Изток. В последните години в България се наложи и японската обичайната кухня с неизменимото суши. Малко е известно и изрично отричано от японците, че в действителност кухнята в Империята на изгряващото слънце води началото си от Корея. Една от основите на корейската кухня е обичайното ядене кимчи. Корейците считат, че дълголетието и хубостта се дължат на удобните върху индивида свойства на кимчи. Кимчи съставлява ферментирали зеленчуци, главно зеле и прилича българското кисело зеле, само че с доста добавени подправки – пикантен червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други. Днес ще ви предложим по какъв начин да си извършите зеле кимчи. По-сложно е, само че става по-бързо и е ужасно вкусно и апетитно. И, внимание, много люто!

ЗА ПОДГОТОВКАТА НА КИМЧИ Е ПОДХОДЯЩО ПРОДАВАНОТО В БЪЛГАРИЯ КИТАЙСКО ЗЕЛЕ
Вземете четири глави и ги разполовете по дължина. След това направете цепка на кочана, само че не го отстранявайте. Потопете зелето в студена вода, след което го прехвърлете в обособен огромен съд, уместно е леген. Насолете с фина сол всяко едно листо по настрана, както е показано във видеото. Ще ви е нужна почти една чаена чаша сол. Оставете насолените глави зеле в легена и на всеки половин час ги обръщайте, с цел да се разпредели отмерено солта. Зелетата би трябвало да се извърнат най-малко четири пъти. При всяко превръщане ще усещате по какъв начин зелето омеква, а изпод се събира солена вода. През това време вие може да извършите „ кашата “ за зелето. Сложете в тенджера две чаени чаши вода и две лъжици оризово брашно (може и бяло).

На междинен огън разбъркайте добре, с цел да няма бучки. Когато заври прибавете две лъжици кафява захар и разбъркайте. Отстранете от огъня. Сега идва времето да се приготвят и останалите зеленчуци. Трябват ви една бяла ряпа – обелете я и я нарежете първо на кръгчета, а по-късно на пръчици (вижте видеото). Нарежете пръчици и от един огромен морков. Последният зарзават, който ви би трябвало е зелен лук, нарежете го на междинни части. Слагайте всичко в огромен съд. В робот пасирайте скилидките от две глави чесън, една огромна глава лук и парче от джинджифилов корен, огромно колкото палец. Ако нямате робот – настържете ги на ренде, лукът на едрото, чесънът и джинджифила на ситното. Добавете към сместа една чаша рибен сос (има го към този момент в България) или соев сос. Във видеото е показано, че може да употребявате и сушени скариди, само че това е по избор.

В тази примес прибавете сред една и две чаши пикантен червен пипер, според от това какъв брой люто обичате. Разбъркайте добре. През цялото време обръщайте зелето на всеки 30 минути, като поливате всяка глава със солената вода от дъното. Когато сте го обърнали най-малко четири пъти и останалите съставки – зеленчуците и лютивата примес, са подготвени – изплакнете зелето под течаща студена вода. Смесете лютивата примес и зеленчуците и ги объркайте добре. С получената нова примес намажете всяка глава зеле хубаво сред листата. Внимание – използвайте ръкавици поради лютия пипер. Накрая наредете зелетата компактно в съд – може в глинен гювеч, може и в пластмасова кутия. Натискайте зелето, с цел да е компактно. Затворете капака и оставете за няколко дни. Зелето може да се яде още след първия ден, само че след третия към този момент е изцяло готово.

Става за туршия, изключително е вкусно поръсено със сусамови семена, може и да се готви. Това е! Добър вкус!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР