Китайската икономика става все по-ориентирана към потреблението, което е здравословна

...
Китайската икономика става все по-ориентирана към потреблението, което е здравословна
Коментари Харесай

Китайската народна банка подготвя „зелена“ финансова система

„ Китайската стопанска система става все по-ориентирана към потреблението, което е здравословна структурна смяна, както и устойчива наклонност, която ще продължи. Този януари, сходно на същия месец предходната година, пандемията от COVID-19 се утежни поради студеното време. Несигурността към пандемията нараства. До момента в Китай управляваме пандемията сносно с помощта на прецизните ограничения, в това число носенето на маски, миенето на ръце, тестването, следенето на инфектираните и общественото разграничаване. От март насам значително сме сложили вируса вируса. Мерките ще бъдат непокътнати, като ние също по този начин започнахме и имунизационната стратегия с ваксинирането на здравни служащи и уязвими групи. Китай ще работи за по-голямата досегаемост до имунизациите в разрастващите се страни “, съобщи шефът на Китайската национална банка Ий Ганг по време на панела „ Заздравяване на финансовата и паричната система “, в границите на провеждащия се онлайн Световен стопански конгрес.

По отношение на икономическото развиване на Китай в изискванията на пандемия Ий означи, че брутният вътрешен артикул на страната е повишен с към 6,5% през последното тримесечие на предходната година и с 2,3% за цялата 2020 година  Той акцентира, че равнището на безработица е достигнало единствено 5,6% през 2020 година

По думите му Китайската национална банка е инжектирала над 9 трлн. юана (около 1,5 трлн. долара) ликвидност в пазара през предходната година.

„ Паричната политика ще продължи да поддържа стопанската система, само че ние ще следим и рисковете, измежду които растежът на необслужвани заеми. Ще подсигуряваме, че политиката е поредна и постоянна и няма да прекъснем ограниченията за поддръжка по-рано от нужното. Що се отнася до прогнозите за тази година, те зависят от развиването на пандемията. Прогнозата, която считаме за най-вероятна, е че тази година китайският БВП ще регистрира напредък, сходен на този от последните няколко години. “, съобщи Ий.

Той обърна внимание и на зелените вложения, като повтори думите на президента Си Дзинпин, който даде обещание Китай да доближи пик на въглеродните излъчвания до 2030 година и въглеродна индиферентност до 2060 година

„ Китайската национална банка е подготвена да поддържа този ангажимент във връзка с климата посредством по-добра релокация на запаси и ръководство на рисковете.  Ще въведем зелена финансова система с 5 стълба – система на зелен финансов стандарт; мониторинг на зелените финансови институции; поощряване и кредитна поддръжка за понижаване на емисиите; пазар за зелени финансови артикули -  зелени заеми, зелени облигации и въглеродни фючръси; интернационална система за зелено финансиране. “, посочи Ий.

По думите му въздействието на пандемията е усетено най-силно в потреблението в бранша на услугите – заведенията за хранене, авиопревозвачите, кината и тн.

„ Вътрешното ползване дава отговор за към 60% от растежа на китайската стопанска система, само че по време на пандемията този % падна. То ще се възвърне до естествените си равнища, до момента в който пандемията е под надзор. Друг фактор, който следим, е спад на спестяванията, което е знак, че все по-голям % от растежа се дължи на потреблението. Нашият експорт тази година ще продължи да бъде на положителни равнища, само че паричната, икономическата и фискалната политика ще бъда фокусирани върху максимизирането на заетостта и надлежно потреблението, което да помогне за трансформацията на Китай към стопанска система, основана на вътрешното търсене. “, добави Ий.

Изпълнителният ръководител на испанската банкова група Santander Ана Ботин съобщи, че стопанската система на Европейският съюз пострада съществено през 2020 година, като упованията са за спад на Брутният вътрешен продукт от към 5%, като най-засегнати ще бъдат южните страни като Испания и Италия.

„ По мое мнение имунизацията е най-ефективната икономическа политика за 2021 година Това несъмнено значи, че несигурността ще е огромна. Важно е обаче да се означи, че когато има рецесия Европа реализира прогрес. Това е доста значимо в средносрочен проект. Пример за това е историческият избавителен пакет от 750 милиарда евро. Освен това ЕЦБ предприе бързи и решителни ограничения. За първи път Европейски Съюз емитира общ дълг. Това са сериозни стъпки към федерализация “, разяснява Ботин.

По нейните думи предизвикването пред Европа в този момент е по какъв начин тези средства да бъдат употребявани най-ефективно.

Тя означи, че сега банковият бранш е ликвиден, добре капитализиран и мощно следен в резултат на рецесията от 2008 година, като през днешния ден той не е част от казуса, а от решението на рецесията.

Изпълнителният шеф на Axa Томас Буберл съобщи, че ниските лихвени проценти не престават да са причина за терзания, като главният въпрос е какъв брой дълго ще останат те на тези равнища.

„ Аз персонално считам, че сега ниските лихви са нужни, с цел да се подсигурява, че финансовите пазари ще продължат да работят. Ако погледнем към бъдещето обаче виждаме облаци на хоризонта. Според мен един от главните въпроси е по какъв начин да се подсигурява, че ще излезем от този интервал на ниски лихви по метод, по който ще се резервира стабилността. Друг въпрос е каква ще бъде реакцията на пазарите. Видимо е, че някои пазари през днешния ден имат доста високи оценки, изключително фондовите тържища. Какво ще се случи с тях, когато лихвите се върнат към естественото? “, разяснява Буберл.

Той означи, че финансовите пазари са постоянни и че централните банки са се справили с първата фаза от рецесията извънредно добре.

„ В бъдеще обаче съществува риск, в случай че пандемията продължи по-дълго от предстоящото. Ако погледнете сюжетът, на който разчитат пазарите, ще видите, че той е основан на мощно възобновяване през втората половина на 2021 година Ситуацията през днешния ден с възходящият брой на инфектираните и относително бавната имунизация обаче слага под въпрос това възобновяване “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР