Китайска ваза, забравена в продължение на десетилетия на таван във

...
Китайска ваза, забравена в продължение на десетилетия на таван във
Коментари Харесай

На търг: Преброиха колосална сума за ваза, открита в мазе!

Китайска ваза, забравена в продължение на десетилетия на таван във Франция, бе продадена за 16,2 млн. евро на търг на „ Сотбис “ през днешния ден в Париж, съобщи Агенция Франс Прес. Платената сума за изящната порцеланова ваза, направена за император Цянлун (1711-1799 г.-) от династията Цин, надвишава над 30 пъти предстоящите 500 000 евро.

„ Това е огромна творба, все едно да откриеш Караваджо “, съобщи Оливие Валмие – специалист по азиатското изкуство в аукционната къща.
Вазата, която е в съвършено положение, е „ единственият прочут образец в света за такава детайлна направа “.
Редките порцеланови произведения от интервала Цянлун в последните години доближиха астрономически цени, като през април предходната година изящна купичка бе продадена на търг в Хонконг за $30,4 млн.
Вазата, която е декорирана с идеализирани изображения на елен и жерави, била открита инцидентно измежду десетки други произведения с китайски претекстове – така наречен шиноазри, на таван в къща във Франция по-рано тази година.
Семейство, живеещо край Париж, я придобило в края на XIX век, само че тя лежала забравена в кутия за обувки на тавана в продължение на десетилетия.
„ Не харесвахме доста тази ваза, също както моите дядо и баба “, декларирал притежателят, който се свързал със „ Сотбис “ през месец март.
Тя още била в кутия за обувки, когато била показана за оценка на специалистите на аукционната къща.
Вазата е купена от млад китайски колекционер, участвал персонално на търга и персонално наддавал, което е огромна необичайност. Името му не се оповестява.
Многоцветната ваза с пасторални пейзажи на планини, покрити с мъгла, и борове има и специфична марка на владетеля от 6 признака в основата си.
Единствената сходна ваза е показвана в музея „ Гиме “ в Париж, въпреки че тя е без жерави.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР