Лидерите на Китай, Япония и Южна Корея се споразумяха да проведат първата среща на върха от 2019 г.

...
Китай заяви във вторник, че се е договорил с Япония
Коментари Харесай

Китай заяви във вторник, че се е договорил с Япония и Южна Корея да проведе среща на върха между лидерите на трите страни "колкото е възможно по-рано", след рядка среща между висши дипломати в Сеул.

Тристранните разговори – на които присъстваха заместник-министри и помощник-министри от трите държави – бяха разглеждани като опит да се облекчат опасенията на Пекин относно задълбочаващите се връзки на Вашингтон в областта на сигурността с Токио и Сеул.

Пекин ги описа като „вътрешни задълбочена дискусия за насърчаване на стабилното рестартиране на сътрудничеството".

"Беше договорено, че осъществяването на сътрудничество между Китай, Япония и Южна Корея е в общия интерес на трите страни," каза говорителят на външното министерство Уан Уенбин.

Трите страни се споразумяха да проведат среща на своите външни министри "през ​​следващите няколко месеца", каза Уанг, и да насърчат "провеждането на среща на лидерите възможно най-рано във време, удобно и за трите страни."

Външното министерство на Южна Корея също каза, че дипломатите са се „съгласили да проведат тристранната среща на високо равнище възможно най-рано и да бъдат домакин на подготвяща се тристранна среща на върха.“

Последната такава среща на върха се състоя през 2019 г.

Няма друга оттогава се провежда среща на върха на лидерите поради дипломатически и исторически спорове между Сеул и Токио, отчасти свързани с колониалното управление на Япония над Корейския полуостров от 1910 до 1945 г.

Южнокорейският външен министър Парк Джин подчерта, че сътрудничеството между трите страни „играе значителна роля не само в Североизточна Азия, но и за мира, стабилността и просперитета на света“, каза неговото министерство в изявление преди срещата.

Парк подчерта още, че заедно трите нации „отчитат 20 на сто от световното население и 25 на сто от глобалния БВП“, се добавя в него.

С нарастването на заплахата от въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея президентът на Южна Корея Юн Сук Йол притегли Сеул по-близо до дългогодишния съюзник Вашингтон.

Междувременно той се опита да зарови брадвата с Япония, също близък съюзник на САЩ .

През август те казаха, че започва „нова глава“ на тясно тристранно сътрудничество в областта на сигурността след историческата среща на върха в Кемп Дейвид в Съединените щати.

Пекин подаде оплаквания във връзка с изявление, публикувано на срещата на върха в Кемп Дейвид, в който тримата съюзници критикуваха „агресивното поведение“ на Китай в Южнокитайско море.

Пекин, най-големият търговски партньор на Сеул, е също така най-важният съюзник и икономически благодетел на Северна Корея.

Докато Токио, Сеул и Вашингтон поддържат съвместни военни учения срещу растящите заплахи от Северна Корея, Пекин наскоро изпрати висши служители да присъстват на военните паради на Пхенян.

Китай също претендира за своя територия самоуправляващ се Тайван, обещавайки да го превземе един ден, а служители във Вашингтон – ключов съюзник на Тайпе, Сеул и Токио – цитираха 2027 г. като възможна времева линия за нахлуване.

През април Юн от Южна Корея каза, че напрежението около Тайван се дължи на „опити за промяна на статуквото със сила“.

коментарът доведе до дипломатически спорове, като Пекин внесе протест, който Сеул осъди като „сериозна дипломатическа неучтивост“.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР