Китай за пръв път в историята изпревари САЩ по брой

...
Китай за пръв път в историята изпревари САЩ по брой
Коментари Харесай

Китай изпревари САЩ по дипломатически мисии в чужбина

Китай за пръв път в историята изпревари Съединени американски щати по брой на дипломатическите задачи в чужбина, съобщи Франс прес.

" В момента Китай има 276 дипломатически представителства по целия свят - за пръв път с три задачи повече, в сравнение с Съединени американски щати " съгласно рейтинга " Глобален дипломатически показател ".

Резултатът се дължи на " геополитически промени " и " интервал на неустановеност ", в който е навлязла американската дипломация през ръководството на Доналд Тръмп поради орязването на бюджета и напускането на дипломати от кариерата, отбелязва Агенция Франс Прес.

Съединени американски щати бяха принудени да закрият генералното си консулство в Санкт Петербург, до момента в който Китай откри посолства в Буркина Фасо, Доминиканската република, Салвадор, Гамбия, Сан Томе и Принсипи, които по-рано поддържаха дипломатически връзки с Тайван, напомня Българска телеграфна агенция.

По данни на " Глобалния дипломатически показател " на трето място в света по брой на дипломатическите задачи в чужбина е Франция със 161 посолства и 89 генерални консулства. Тази ранглиста е считана за показателна, що се отнася до геополитическите промени, само че не сочи до каква степен дейно работят посолствата на дадена страна, прибавя Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР