Китай вероятно ще се превърне в най-голямата икономика в света

...
Китай вероятно ще се превърне в най-голямата икономика в света
Коментари Харесай

Китай се готви за свят, в който САЩ не са центърът на световната търговия

Китай евентуално ще се трансформира в най-голямата стопанска система в света след няколко години и към този момент се приготвя за огромни промени в интернационалната търговия.

На фона на пандемията от ковид и влошаващите се връзки със Съединени американски щати, китайското държавно управление показа следващия проект за стимулиране на стопанската система, този път под името „ двойна циркулация “. В рамките на тази политика влизат двата кръга на икономическа активност – вътрешен и външен, като по-голям акцент се слага върху бизнеса вкъщи.

Все още не е ясно доколко модела на „ двойна циркулация “ отразява смяна в икономическата политика на Китай. Факт е обаче, че тези нови стопански хрумвания идват единствено няколко месеца преди китайското държавно управление да показа 14-и подред петгодишен проект за обществено и икономическо развиване на страната.

Икономисти от ICBC International – хонконгският клон на една от водещите държавни китайски банки, през последните седмици показаха много бележки за „ двойната циркулация “. Един от тези отчети преглежда следствията от китайската политика за идващия кръг на глобализацията. Авторите са употребявали две графики. Първата е илюстрирала положението на международната стопанска система на база сегашния модел, при който Съединени американски щати е центъра на международното търсене. Втората графика демонстрира свят, разграничен на три елементи – Европа, Северна Америка и Азия, всяка от които си взаимодейства с останалите на районно равнище. Китай и „ вътрешната му циркулация “ са в центъра на азиатския район.

„ Моделът на „ двойна циркулация “ е на процедура самопризнание на Китай, че през идващите две десетилетия страната няма да може да разчита на външната търговията толкоз, колкото го е правила в предходните две “, споделя Стивън Олсон от Hinrich Foundation.

„ В Съединени американски щати дълбоката икономическа интеграция с Китай от ден на ден се възприема като стратегическа неточност, която се оказа от огромна изгода за Китай, само че не и за Съединени американски щати “, прибавя той.

През последните две години комерсиалния спор сред Пекин и Вашингтон понижи доста потока на артикули сред двете страни. На самостоятелна база Съединени американски щати не престават да са най-голямата експортна дестинация за китайски артикули, само че през последната година Европейският съюз измести Северна Америка от позицията на водещ търговски сътрудник на Китай. Тази година 10-те страни от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) станаха най-големият търговски сътрудник на Китай, сочат данни на китайската митническа работа.

„ Позицията на моята страна в международната стопанска система ще продължи да пораства, нашите връзки с световната стопанска система ще станат по-близки, а пазарните благоприятни условия, които предлагаме на други страни, ще се разширят и ще се трансфорат в гравитационно поле, което ще притегля интернационалните артикули и основни запаси “, съобщи китайският президент Си Цзинпин в тирада през предходната седмица, след чуване на предложенията за новият петгодишен проект за развиване на страната.

Вътрешни проблеми 

В момента Китай е изправен пред голям брой вътрешни проблеми. Някои са нови, като да вземем за пример наводненията и свличанията на земна маса в южната част на страната, последвали шока от експлоадирането на пандемията от ковид. Други, по-дългосрочни проблеми, придобиваха още по-големи мащаби, като да вземем за пример високата взаимозависимост на растежа на страната от поемането на нов дълг и бизнес средата, която дава преимущество на държавните предприятия по отношение на останалите, макар че частният бранш генерира множеството работни места.

Според Ян Се, основен икономист на Founder Securities, пренасочването на фокуса върху вътрешния пазар играе ролята на увещание за районните държавни управления в страната, с което Пекин им споделя, че би трябвало да работят за подобряването на локалната бизнес среда. Той чака спомагателни политики за стимулиране на вътрешното ползване, финансирани частично от задгранични вложения.

На фона на повишаването на китайския пазар и провокациите пред търговията през задграничната търговия, доста интернационалните компании одобряват тактиката „ В Китай, за Китай “. Пекин приветства задграничните вложения и поставя обилни старания за задържането на интернационалните бизнеси в страната  въпреки геополитическото напрежение.

През юли Китай регистрира рекорден растеж на задграничните вложения от 12,2% на годишна база до 9,05 милиарда $, сочат данни на Министерството на търговията. Този резултат идва на фона на предстоящ спад от 30% на притока на задгранични вложения в международен мащаб поради пандемията от ковид, съгласно отчет от месец май на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

„ Капиталът е крал! Ако оферирате повече от другите страни, то постоянно ще намерите хора, които да влагат “, разяснява Брус Панг от at China Renaissance. Според него тази трендове при задграничните вложения и измененията в експортната политика на Китай са били факт още преди пандемията, само че тя ги е ускорила.

Властите и фирмите също поставят старания да накарат китайския бизнес да пренасочи вниманието си към локалния пазар.

„ Пренасочването на китайския експорт към вътрешния пазар е позитивно развиване, защото по този начин нашата стопанска система може да пораства устойчиво “, разяснява Су Хонкай от the China Association of Policy Science. „ Това е нещо положително и за останалия свят “, прибавя той.

Болезнена промяна?

На фона на всички диалози за повишение на вътрешното ползване, упованията на Пекин, може да не е отговорят на това, което ще се случи през идващите няколко месеца.

„ В момента вътрешното търсене се възвръща, само че връщането до равнищата от преди пандемията остава мъчно “, споделя Су.

След като брутният вътрешен артикул на Китай се сви с 6,8% през първото тримесечие, изненадващият растеж от 3,2% в интервала април-юни бе подсилен от растежа на вложенията, изключително в парцелите. Продажбите на дребно обаче паднаха с 1,1% през юли, като растежа на онлайн търговията не съумя да компенсира цялостния спад.

„ Сигурно е, че вътрешното ползване няма да е главният стопански мотор през тази или през идната година. Икономиката ще разчита главно на вложенията и износа “, разяснява Дан Уанг от Hang Seng China.

„ За да бъде увеличено потреблението или неговият дял от растежа, Китай би трябвало да предприеме някои огромни промени в разпределението на приходите, като една от главните спънки пред това е промяната на държавните предприятия “, споделя още той.

В дълготраен проект обаче се ускорява натиска върху Китай за прекосяване към модел, фокусиран върху вътрешния пазар.

Една от аргументите Китай да приказва за „ двойна циркулация “ е обстоятелството, че възходящата роля на страната в международен мащаб значи, че другите страни ще стартират да се питат доколко желаят да бъдат подвластни от азиатския колос, споделя Уанг.

„ Мисля, че тази фраза е ориентирана главно към риска, обвързван със Съединени американски щати. Китай желае да се увери, че ще продължи да има централна роля в международната верига на доставки “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР