Китай стриктно следва стратегията за нула ковид-инфекции. Всеки, дори и

...
Китай стриктно следва стратегията за нула ковид-инфекции. Всеки, дори и
Коментари Харесай

Ето как Китай смята да овладее заразата от COVID-19

Китай прецизно следва тактиката за нула ковид-инфекции. Всеки, даже и минимален местен гърмеж на болест с ковид се блокира със строги ограничения. Тестването и имунизирането напредват с ударни темпове, оповестява Дойче веле.

В съпоставяне с Европа и други елементи на света данните за новите ковид-инфекции в изгледат смешно ниски. В двайсет области на страната управляващите записват местни огнища на болестта. В някои градове се приказва единствено за единични случаи, в други има по не повече от десетина или двайсет нови инфекции дневно. Най-много случаи има в Северен Китай, където през двата почивни дни зимата нахлу с минусови температури и снеговалеж.
свързани новини7672на 25.10.20212782на 31.10.2021
Това принуди доста хора да стоят на открито на студа, чакайки на опашка за тест. По думите на доброволец от град Синин, край центровете за тестване са вдигнати шатри, оборудвани с отопление, където хората могат да се постоплят.

С всеобщите проби китайското държавно управление цели да овладее локалните огнища на болестта и да я блокира напълно. Но доста по-заразната Делта разновидност, която господства също и в Китай, както и ниските температури вършат задачата на управляващите доста по-трудна.

Границите остават затворени

След първия гърмеж на епидемията от ковид в Ухан в края на 2019 и началото на 2020 година, страната съумя да овладее обстановката с съвсем фрапантни ограничения. И до през днешния ден границите на страната остават затворени, а полетите до са сведени да най-малко. Народната република е последната от огромните страни в света, които се придържат към задачата за „ нула инфектирани “.

Кога ще се отвори още веднъж към света, а китайците ще могат отново да пътуват в чужбина, зависи от останалия свят, съобщи по държавната телевизия един от водещите китайски вирусолози. „ Подобно на други страни, и при нас е допустимо поетапно отваряне - на първо време към страните с висок дял имунизирано население, а към другите рестриктивните мерки ще се отстраняват по-бавно и последователно. Смятам, че чак в края на идната година можем да мислим за свободно пътешестване “, съобщи специалистът предходната седмица.

Китай имунизира стремително популацията си – в това число и дребните деца. А хората от рисковите групи получават и трета подсилваща доза. Не е ясно обаче какъв брой ефикасни са китайските ваксини против Делта-варианта на ковид. Затова и идните през февруари Зимни олимпийски игри в Пекин ще се проведат напълно без аудитория от чужбина.

Десетки хиляди проследени контактни лица

Много безредици провокираха известията, че управляващите са се свързали с десетки хиляди хора, които са обитавали в региони с местни огнища на коронавирус, което очевидно е проличало от данните на мобилните им телефони.

По информация на хонконгското издание " South China Morning Post " в милионния китайски град Ченгду са били проследени повече от 80 000 контактни лица на хора, дали позитивна проба за коронавирус. В този кръг влизат всички, които повече от 10 минути са били на по-малко от 800 метра от лице с позитивен тест за Ковид.

Всички наранени са били известени с къси известия на телефона да си останат вкъщи и да си създадат два поредни PCR-теста. А QR-кодовете на техните мобилни приложения са били изменени от зелени в червени. Това значи, че те краткотрайно не могат да пътуват, да вървят на ресторант, да посещават търговски центрове или административни служби.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР