Китай стартира военни учения като „строго предупреждение“ към Тайван след посещението на САЩ

...
Китай започна военни учения около Тайван, заявявайки, че ученията са
Коментари Харесай

Китай започна военни учения около Тайван, заявявайки, че ученията са „строго предупреждение“ към сепаратистките сили в островната държава – гневна реакция, която беше очаквано от Пекин след неотдавнашното посещение на вицепрезидента на Тайван Уилям Лай в Съединените щати.

Командването на Източния театър на Народната освободителна армия, което отговаря за района около Тайван, каза в кратко изявление в събота сутринта, че извършва съвместни военноморски и въздушни патрули за бойна готовност около Тайван.

Китайската народноосвободителна армия ще проведе съвместни военноморски и военновъздушни учения, фокусирани върху теми като координация между кораби и самолети, за да тества завземането на контрол над въздушните и морските пространства и „действителни бойни способности“, каза командването на източния театър.< /p>

„Способността на въоръжените сили да се бият в реални бойни условия ще бъде тествана“, каза говорител на източното командване пред китайските държавни новини Синхуа.

„Патрулите и ученията служат като строго предупреждение за сговора на сепаратистите за „независимостта на Тайван“ с чуждестранни елементи и техните провокации“, каза говорителят, според Xinhua.


Министерството на отбраната на Тайван категорично осъди последните военни учения на Китай близо до острова, заявявайки в събота, че ще изпрати подходящи сили за отговор и има способността, решителността и увереността да гарантира националната сигурност.

„Стартирането на военното учение този път не само не помага за мира и стабилността в Тайванския пролив, но също така подчертава милитаристичния манталитет [на Китай]“, се казва в изявление на министерството.

Вицепрезидентът на Тайван Лай, фаворитът за следващ президент на Тайван на изборите през януари, се завърна от САЩ в петък, където беше спрял на път за и от официално държавно посещение в Парагвай.

Тайвански официални лица и анализатори казаха, че Китай вероятно ще проведе военни учения тази седмица близо до острова, използвайки транзита на Лай през САЩ като претекст за сплашване на тайванските гласоподаватели преди президентските избори следващата година и да ги накара да се „страхуват от война“.< /p>

Външното министерство на Китай излезе с изявление, съвпадащо с пристигането на Лай в САЩ, като каза, че се противопоставя на каквато и да е форма на посещение на „сепаратистите за независимост на Тайван“ в САЩ.

„Лай упорито се придържа към сепаратистката позиция за независимост на Тайван и създава проблеми през цялото време“, казаха от министерството.


Китай твърди, че Тайван е негова собствена територия, а Пекин не изключва използването на сила, за да поеме контрола над демократичния, самоуправляващ се остров, увеличавайки военната активност близо до острова през последните години в отговор на това, което нарича „тайно споразумение“ ” между Тайпе и Вашингтон.

Китайските учения, започнати в събота, последваха малко след като САЩ, Япония и Южна Корея приветстваха „нова ера на тристранно партньорство“ след среща в убежището на президента на САЩ Джо Байдън в Кемп Дейвид в Мериленд, където трите сили критикуваха поведението на Китай в Южнокитайско море.


В съвместно изявление Байдън, президентът на Южна Корея Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида заявиха, че са решителни в своята „решимост да поддържат регионалната сигурност, да засилят индо-тихоокеанския ангажимент и да насърчават общия просперитет“ и осъдиха Пекин „опасно и агресивно“ поведение в Южнокитайско море.

Миналия август Китай започна дни на широкомащабни военни учения около Тайван в отговор на посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе.

Посещението на Пелоси доведе до безпрецедентни шест дни китайски военни учения, в които бяха включени китайските стелт изтребители J-20 и тестови изстрели на конвенционални ракети.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР