Китай стана първата страна, назначила официално посланик в Афганистан след

...
Китай стана първата страна, назначила официално посланик в Афганистан след
Коментари Харесай

Китай назначи посланик в Афганистан при управлението на талибаните

Китай стана първата страна, назначила публично дипломат в Афганистан след връщането на талибаните на власт, откакто китайският представител връчи през днешния ден акредитивните си писма на гала в афганистанската столица Кабул, съобщи Българска телеграфна агенция.

Талибанските управляващи не са публично приети от никое задгранично държавно управление, а Пекин не е дал да се разбере дали днешното предопределение е знак за по-значими стъпки към публично признание на талибаните.

“Това е естествена ротация на китайски дипломат в Афганистан и тя е израз на желанието да се продължи разговорът и съдействието сред Китай и Афганистан ”, разгласи китайското външно министерство.

Говорител на външното министерство на талибанската власт съобщи пред Ройтерс, че новият държавен делегат Чжао Син е първият задграничен дипломат, който заема поста от август 2021 година, когато талибаните завзеха властта и предвожданите от Съединени американски щати непознати сили напуснаха страната след 20-годишно наличие.

Мохамад Хасан Ахунд, настоящият министър-председател на талибанската власт, е приел акредитивните писма на посланика на Китай, заяви заместник-говорителят на талибанската администрация Билал Карими. Пресслужбата на управляващите разгласява фотоси от днешната гала в президентския замък, на която китайският посланик е бил признат от публични представители на Афганистан, включително от Ахунд и от настоящия министър на външните работи Амир Хан Мутаки.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР