Втората група хора в палатките са мигранти - друг от

...
Втората група хора в палатките са мигранти - друг от
Коментари Харесай

Мигрантите в Ирландия: на палатки между фронтовете

Втората група хора в палатките са мигранти - различен от огромните въпроси, пред които сега е изправена Ирландия. Те стават от ден на ден, а поради жилищната рецесия местата, в които могат да бъдат настанени, са цялостни. Ситуацията се изостря от притока на украински бежанци - над 100 000 след експлоадирането на войната.

Ирландското държавно управление признава, че не може да настани всички претенденти за леговище за времето на обработка на техните молби. По данни на ирландското държавно управление за съвсем 2000 мъже място в мигрантските центрове няма.

Около Службата за обработка на документите за леговище в Дъблин се бе образувал същински палатков град, в който младите мъже спяха, миеха се на улицата, където и готвеха, а телефоните си ходеха да зареждат на станциите за отдаване на колела чартърен. На първи май управляващите отстраниха лагера и разпределиха 285 от мъжете, кандидатстващи за леговище, в два центъра за незабавно настаняване. Оттогава насам обаче непрекъснато изникват нови лагери, които още веднъж и още веднъж се отстраняват.

Повече молби за леговище, повече ксенофобия

Тези условия се отразяват и на исторически доста гостоприемното ирландско общество: от месеци по демонстрациите се чуват лозунги като " Ирландия е цялостна ", а в края на 2023 година в Дъблин се стигна и до вълнения. В доста елементи на страната имаше и палежи на здания, които трябваше да бъдат приспособени за настаняване на бежанци. Според допитване, направено по поръчка на вестник " Айриш Таймс ", в това време към 63 % от популацията желаят стягане на миграционната политика.

Миналата година в Ирландия са били подадени към 12 300 молби за леговище, а от този момент числата внезапно нарастват. " Айриш Таймс " написа, базирайки се на опозиционен политик, че държавното управление чака над 20 000 молби тази година.

Ролята на английския Закон за Руанда

В последните седмици ирландското държавно управление откри още един фактор, който води до увеличение на молбите за леговище в страната: противоречивия английски закон, според който нелегално пристигналите мигранти би трябвало да бъдат екстрадирани в Руанда в Източна Африка, където след това да бъде взето решението за тяхната протекция. Така консервативното държавно управление на премиера Риши Сунак подцени едно правосъдно решение и даже заплаши, че ще пренебрегва и съответните решение на Международния съд за човешки права.

На 13 май Върховният съд в Белфаст анулира действието за Северна Ирландия на английския закон за депортиране на незаконни мигранти в Руанда. Той счита, че е нарушена " рамката Уиндзор ", която урежда британско-европейските връзки след напускането на Европейски Съюз от Обединеното кралство. Професорът по право Колин Мъри, който живее в Белфаст и чете лекции в университета в Нюкасъл, съобщи пред Дъждовни води: " Като част от съглашението за Брекзит законите на Европейски Съюз, защитаващи търсещите леговище в Северна Ирландия, остават в действие - както и всички съществени права на Европейски Съюз, посочени в Споразумението от Разпети петък от 1998 година "

Брекзит усложнява нещата още повече

Това съглашение постави завършек на траялия с десетилетия кървясъл спор сред правилните на Лондон юнионисти и проирландските републиканци в Северна Ирландия. То планува наред с другото и открита граница към Република Ирландия. Докато и Северът, и Югът бяха част от Европейски Съюз, това не беше никакъв проблем: хората и стоките се движеха в единно правно и икономическо пространство. Но защото съществуването на осезаема граница би заплашило мира в Северна Ирландия, в границите на излизането си от Европейски Съюз Англия трябваше през зъби да се съгласи, че в Северна Ирландия да вземем за пример избрани разпореждания на Общността не престават да важат.

Решението на съда в Белфаст не анулира действието на Закона за Руанда за цялото Обединено кралство. " В другите елементи на страната законът остава в действие и ще се ползва. Но по този начин ще стане на практика по-трудно да се води единна миграционна политика - до момента претендентите за леговище бяха разпределяни из цялото Обединено кралство. А в този момент в случай че дойдат в Северна Ирландия, получават спомагателни права ", показва пред Дъждовни води юристът Мъри.

Мнозина идват през Северна Ирландия, Лондон е срещу

Непосредствено преди правосъдното решение доста от бежанците се пробваха да стигнат от Север в републиката, където не ги заплашва екстрадиция в Руанда. По данни на ирландското министерство на правораздаването към 80 % от всички претенденти за леговище стигат до страната по този метод, те са над 6000 души от началото на годината и ведомството търси пътища да отпрати мигрантите назад към Англия.

Ирландският министър председател Харис подсети на Сунак за подписаното през 2020 година съглашение, според което Англия се задължава да одобри назад мигрантите, пристигнали в републиката от Север. Сунак отвърна, че това съглашение урежда единствено процедурни въпроси и не съдържа никакви правно обвързващи задължения. Консервативният политик, който е застрашен да не бъде избран отново единствено след няколко месеца, желае вместо това и други страни от Европейски Съюз като Франция да се съгласят да одобряват мигранти.

Материалът е оповестен в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР