Китай ще съставлява значителна част от световното търсене на петрол,

...
Китай ще съставлява значителна част от световното търсене на петрол,
Коментари Харесай

Китай ще достигне 40% от световното потребление на петрол

Китай ще съставлява забележителна част от международното търсене на нефт, защото световната стопанска система се приготвя за закъснение в резултат на повишението на лихвените проценти. Тва се показва в отчет на изследователската компания Wood Mackenzie, представен от CNBC.

Документът преглежда повторното отваряне на Китай като „ единствения максимален мотор на търсенето “ на нефт тази година. Анализаторите чакат страната да покрие почти 40% от международното търсене на суровината.

Връщането към естествена подвижност в Китай е най-големият мотор на търсенето, което ще съставлява 1 милиона барела дневно от общото нарастване с 2.6 милиона тази година “, написа екипът от анализатори, управителен от вицепрезидента Масимо Ди Одоардо.

В техния главен сюжет 38.5% от международното търсене на нефт ще идва от Китай.

Китайският президент Си Дзинпин при визитата си в Москва тази седмица удостовери икономическото съдействие с съветския президент Владимир Путин за идващите няколко години, в това число във връзка с енергийната сигурност. По време на визитата си в Саудитска Арабия китайският президент също акцентира смисъла на стабилността на петролния пазар.

Ако няма забележителна криза, чакаме вид Брент да се повишава от актуалните равнища до приблизително 89.40 $ за барел през 2023 година “, написа в отчета на изследователската компания.

Текущите цени на суровината, както последно се търгуваше, се намалиха, като фючърсите на Брент паднаха до 76.01 $ за барел по време на сесията в Азия.

Фирмата обаче е оптимист за световния напредък през тази година - макар предизвестията на Световната банка и Международния валутен фонд за неравномерен път.

„ Не чакаме световна криза тази година макар неотдавнашните разтърсвания на международните финансови пазари след колапса на Silicon Valley Bank “, споделят откривателите в отчета. „ Но чакаме икономическото закъснение в западните стопански системи да продължи няколко месеца, преди да доближи повратна точка през втората половина на 2023 година “, пишат те.
Преизпълнение
Въпреки че Wood Mackenzie споделя, че частното ползване ще бъде водещият фактор за повишаване на търсенето на нефт в Китай, компанията вижда и позитивна страна на своя главен сюжет, в случай че икономическият напредък вместо това се управлява от промишлеността.

В своя сюжет за висок напредък компанията чака китайските политици да се извърнат към ограничения за стимулиране на стопанската система посредством увеличение на разноските за инфраструктура, което съгласно откривателите ще увеличи растежа на строителството с повече от 10% през 2023 година

Wood Mackenzie предвижда, че китайската стопанска система ще нарасне със 7% при този сюжет.

Китай, в последната си поредност от оповестени стопански данни, стартира много приглушено своята година след Коронавирус, като промишленото произвеждане за първите месеци на годината падна под пазарните упования.

Лидерите на страната възприеха внимателен метод към стопанската система в последния отчет за работата на държавното управление, оповестен по-рано този месец – като сложиха консервативна цел за растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) от „ към 5% “ през 2023 година

„ Но историческият растеж на Брутният вътрешен продукт на Китай има опит в изпреварване на прогнозите на държавното управление – в 12 от последните 18 години растежът е надхвърлил формалната цел “, написа в отчета.

Нашият сюжет за висок напредък на Китай се концентрира върху напредък на стопанската система със 7% през 2023 година и 5.5% през 2024 година “, се споделя в отчета на компанията.

Анализаторите от Oxford Economics обаче са на мнение, че държавните ограничения ще имат противоположен резултат. Те чакат, че фокусът на Пекин върху преодоляването на проблемите с дълга на локалното държавно управление ще ограничи разноските за инфраструктура и, като цяло, търсенето на артикули.

„ По-високите планувани прехвърляния от централното държавно управление към локалните държавни управления евентуално ще значат, че средствата за финансиране на локалното държавно управление, употребявани за обичайно финансиране на извънбюджетни разноски за локална инфраструктура, ще престанат да бъдат съществена финансова поддръжка “, споделиха те в записка.

Наред с възобновяване на растежа, движено от частното ползване, това естествено значи, че е доста евентуално да забележим по-малко интензивно възобновяване на суровините тази година “, прибавиха те.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР