Китай ще изкупува български тютюн. Спогодбата е факт след срещата

...
Китай ще изкупува български тютюн. Спогодбата е факт след срещата
Коментари Харесай

Цветан Филев: Китай ще изкупува български тютюн екстра качество

Китай ще изкупува български тютюн. Спогодбата е реалност след срещата на върха във формата " 16+1 " в София. На този стадий към момента да няма ясни параметри на спогодбата, разясни в предаването " Преди всички "  Цветан Филев, ръководител на Асоциацията на тютюнопроизводителите. 

Китай е най-големият производител на тютюн в международен мащаб, следван от Индия и Бразилия. Трета поредна година у нас се чака да бъдат създадени общо към 16 хиляди тона тютюн от всички сортови групи. От тях 8 хиляди тона са ориенталски тютюн, към който Филев допусна, че ще има максимален интерес от китайската страна. Ако има интерес и търсене на по-големи количества от създаваните сега, българският тютюнопроизводител ще се преориентира към произвеждане на по-големи количества ориенталски тютюни, счита той.

Може да се изкупи и цялото количество. Реално декларираното количество е към 10 хиляди тона тютюн, т.е. сред 60 и 70 % от годишно създавания у нас тютюн, разяснява Цветан Филев.

" За да дойдат да купят тютюни, които не им трябват – това е политическо решение ", сподели още Филев, като регистрира триумфа на държавното управление да сложи тютюна в дневния ред: " Въпрос на съгласие и на търговия. Китай е необхватен пазар на всевъзможен тип аграрни култури, в това число и на тютюн, тъй като са и огромен консуматор на тютюневите произведения. "

Ще се търси тютюн с екстра качество, добави той и изрази оптимизъм, че производителите ни ще се оправят с високите условия:

„ На този стадий след пресяването на тютюнопроизводителите в България през последните 10 години на тютюневата карта останаха най-качествените аграрни стопани, които отглеждат най-качествения тютюн. Тези, които обратно в годините отглеждаха тютюн и се занимаваха с тютюнопроизводство апропо, с цел да донадят стойност към фамилния си бюджет - те се отхвърлиха, отпаднаха или се преориентираха. Затова съм оптимист, че ще се оправим с качеството. То и в този момент е на равнище. “
Детайли по тематиката ще чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР