Китай се научи да произвежда най-модерни 3D NAND памети, което

...
Коментари Харесай

САЩ искат да лишат Китай от машини за съвременна флаш памет


Китай се научи да създава най-модерни 3D NAND памети, което е проблем за Съединени американски щати  
(снимка: YMTC)

Съединените щати имат намерение да лишат съперника си Китай от достъп до съоръжение за произвеждане на усъвършенствани 3 D NAND памети, които се употребяват в актуалните електронни устройства.

Преди една година китайската компания YMTC стартира всеобщи доставки на 128-слойна 3D NAND памет за своите клиенти и съумя да завладее 5% от международния пазар на флаш памет. В същото време американската Micron Technology управлява 11% от пазара и това подтиква управляващите в Съединени американски щати да наложат ограничавания, които биха могли да забавят растежа на китайския съперник.

От началото на тази година производството на флаш памет в Китай е достигнало 23% от международното, макар че единствено преди две години този дял не надвишаваше 14%, отбелязва Ройтерс. Дори американските компании Western Digital и Micron Technology създават по-голямата част от NAND паметите си отвън страната, което провокира известно безпокойствие в Белия дом.
още по темата
Сега управляващите в Съединени американски щати приготвят възбрана за експорт в Китай на избрани типове софтуерно съоръжение, което разрешава произвеждане на модерна полупроводникова памет. Предполага се, че „ линията на водораздела ” ще бъде начертана въз основа на броя на пластовете – съоръжение, което разрешава произвеждане на 3D NAND памет с повече от 128 пласта, ще бъде неразрешено за експорт в Китай.

Става дума за продуктите на американските компании LAM Research и Applied Materials, само че рестриктивните мерки ще обиден и активността на задграничните производители наизуст в Китай. По-специално, бизнесът на Samsung Electronics и SK Hynix може да пострада, защото съгласно американските чиновници е нежелателно да се внася сходно съоръжение в Китай от която и да е компания, даже в случай че тя се управлява от централи, ситуирани в приятелско настроени към Съединени американски щати страни.

Корейската SK Hynix, която преди време купи подразделението на Intel за 3D NAND памети в Далиан, Китай, надали ще хареса тази вест. Samsung също има огромно оборудване за произвеждане на полупроводникови памети в Китай.

Тъй като YMTC стартира да изпраща образци от 192-слойна 3D NAND памет на клиенти през последното тримесечие, рестриктивните мерки върху вноса на софтуерно съоръжение с генезис от Съединени американски щати явно ще понижат способността ѝ да остане конкурентна на международния пазар. Според слуховете, даже Apple показала интерес към чиповете на YMTC за потребление в мобилните си устройства.

Всъщност даже пакетът от закони, признат предходната седмица за стимулиране на развиването на американската национална полупроводникова промишленост, съдържа ограничавания за взаимоотношение с компании, които вършат бизнес в Китай. На получателите на американски дотации ще бъде неразрешено да влагат в разширение и рационализация на индустриалните мощности в Китай в продължение на 10 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР