Китай постигна феноменално бурен икономически прогрес през последните няколко десетилетия

...
Китай постигна феноменално бурен икономически прогрес през последните няколко десетилетия
Коментари Харесай

Как икономическият растеж на Китай убива околната среда

Китай реализира феноменално плевел стопански напредък през последните няколко десетилетия От преобладаващо земеделска страна, мъчно изхранваща популацията си, до водач в промишления и софтуерния бранш. Но всичко това си има цена.

Цената, която Китай заплати, е екологична злополука

Китайското държавно управление призна проблемите и предприе разнообразни ответни ограничения, което докара до някои усъвършенствания, само че западните медии разкритикуваха тези дейности като несъответстващи.

През последните години и в голямата азиатска страна се следи увеличение на гражданската интензивност против държавните решения, които се възприемат като нездравословни за околната среда. Пенсиониран държавен чиновник съобщи, че през 2021 година в Китай е имало повече от 50 000 екологични митинга, написа в публикацията от канала Геополитика на dzen.ru.
 Снимка 335067
Източник:

Първо. Замърсяването на въздуха

Смята се, че замърсяването на въздуха в Китай е предизвикало повече от 40 милиона смъртни случая от 2000 година насам. Замърсяването там е толкоз тежко, че последствията от него се усещат чак от другата страна на океана на западния бряг на Съединени американски щати.

Американската Агенция за запазване на околната среда пресмята, че в избрани дни до 25% от цялото замърсяване на въздуха в Лос Анжелис идва от Китай. И други изследвания демонстрират, че до една трета от цялото замърсяване на въздуха в Калифорния идва от азиатската страна.

През 2019 година Китай е създал 27% от всички международни излъчвания на парникови газове. Това е повече от всички разрастващи се страни взети дружно. В Северен Китай замърсяването на въздуха идва от изгарянето на въглища, което води до междинен живот с 6 години по-малко от останалата част на страната.

Но Китай не стопира да строи въглищни електроцентрали, макар че съгласно Пекин в този момент те се строят по модерни технологии с нараснала успеваемост и системи за пречистване. И съгласно уверенията на управляващите, старите въглищни блокове ще стартират да се затварят.
 Снимка 592521
Източник:

Второ. Изграждане на голям брой речни язовири.

За да се бори с възходящото замърсяване на въздуха, Китай строи повече язовири. Водноелектрическите централи са най-евтиният метод за приемане на електричество без изгаряне на гориво. Китай е построил 22 000 водноелектрически язовира от 1950 година насам. И това сътвори големи екологични проблеми.

Проблемът е, че някои от тези реки трансформират геологията толкоз доста, че предизвикват дребни трусове. Язовирът Ципингпу на река Миньцзян е на по-малко от километър от линията на разлома. През 2008 година земетресението с магнитуд Уенчуан 7,9, при което починаха 80 000 души, стана на 6 километра от язовир Ципингпу.

Оттогава към 50 изследвания са разкрили доказателства, че водоемът е предизвикал дребни трусове по цялата линия на разлома, което е довело до по-голямото земетресение.

Стената на язовира " Трите проломи " се простира на 2,3 километра през река Яндзъ, най-дългата река в Азия. Това е най-голямата електроцентрала в света във връзка с конфигурираната мощ от 22,5 GW. Изграждането на язовира докара до изселването на 3 милиона души.

В същото време доста учени показват вероятните отрицателни последствия от построяването на водноелектрически централи. Преди построяването на язовира, река Яндзъ и нейните притоци, ерозирайки крайбрежията, размивайки милиони тонове седименти годишно.

Поради затварянето на речното корито този брой ще бъде доста понижен, което се счита, че ще докара до по-голяма накърнимост на регионите надолу по течението към наводнения, както и до промени в видовото многообразие. Беше маркирано, че построяването на язовира няма по какъв начин да не нанесе вреди на редица типове, живеещи в реката и прилежащите региони.

Данните демонстрират, че солидните китайски язовири на река Меконг фрапантно са понижили водоснабдяването на милиони хора в Лаос, Виетнам, Мианмар, Тайланд и Камбоджа.

А Индия е обезпокоена от проектите на Китай да построи язовири в Тибет, откъдето извират доста от реките на Индия.
 Снимка 594017
Източник:

Трето. Незаконнни и безчовечен способи за лов на риба

Нарастващият рибарски флот на Китай изчерпва рибните запаси на Тихия океан. На Китай се пада половината от международния лов на риба. Според някои оценки Китай има до един милион противозаконни риболовни кораби. Много от тях незаконно плуват в териториалните води на Русия.

Според експертни проучвания риболовният флот на Китай може да има до 3 милиона плавателни съда, три пъти повече от предходните оценки.

Повечето китайски кораби са толкоз огромни, че могат да уловят толкоз риба за една седмица, колкото локалните риболовци вършат за една година. Така че, съгласно Мозамбик, заради противозаконните риболовни действия на Китай, към 200 хиляди риболовци са останали без риба.

Незаконният рибарски улов се прави посредством безчовечен способи. Основното безчовечие, което предизвиква най-голяма щета на морските екосистеми, е дънното тралене. Въпреки че е публично неразрешен в средата на 70-те години на предишния век, китайските риболовци въобще не го изоставят, както се вижда от многочислените следи от дънни тралове, снимани от подводни роботи и доста косвени данни.

Поради това Северна Корея е изправена пред проблеми и липса на риба край крайбрежията си.
 Снимка 344512
Източник:

Четвърто. Обезлесяване в Китай и отвън Китай

Незаконната сеч унищожава до 5000 квадратни километра гори в Китай всяка година. В северен и централен Китай половината от горите са унищожени през последните 20 години. Това докара до необятно публикувано опустиняване на големи територии.

Китай работи по повторното залесяване, само че предимствено е засаждането единствено на един тип дърво. Но някои специалисти означават, че Китай единствено си вреди с такива насаждения и би трябвало да промен методите и да усили растителното многообразие.

А от кое място Китай в този момент получава огромни количества дървен материал - несъмнено, от други страни. Това са Бразилия, Конго, Виетнам и Съединени американски щати. Русия, Камерун, Индонезия и други Според екологичната организация китайски банки и вложители са закупили дървесина на стойност 22 милиарда $ от компании, свързани с обезлесяването по целия свят.

Защо Китай се нуждае от толкоз доста дърва? Една от аргументите е разрастващата се мебелна промишленост. И множеството от тези мебели се озовават в IKEA.
 Снимка 457801
Източник:

Пето. Р e дкозомените детайли

На Китай се падат 90% от добива на редкоземни детайли. Но това стана посредством дъмпинг и нарушение на екологичните стандарти. Защото тези детайли са извънредно значими за полупроводниковата технология, електрическите коли, батериите, слънчевите панели.

Китай има 35% от международните ресурси на редкоземни детайли в света. Освен това Пекин подписа покупко-продажби с Демократична република Конго и Кения за доставка на редкоземни детайли. Истината е, че в доста случаи детският труд се употребява интензивно в Конго, а Китай интензивно купува кобалт, добиван от деца.

Китай въобще не употребява екологични способи и замърсява природата с безчовечен способ при извличането на тези детайли. Така че поради тази промишленост 20 000 реки и потоци в Китай съдържат токсични метали.

Химикалите, употребявани в тази промишленост, предизвикват замърсяване на водата и въздуха и се озовават в подпочвените води.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР