Китай, погледнат през погледа на един преследван китаец, който същевременно

...
Китай, погледнат през погледа на един преследван китаец, който същевременно
Коментари Харесай

Страшният и непознат Китай – изложбата на Ай Вейвей в Берлин

Китай, погледнат през погледа на един преследван китаец, който в същото време е художник, просветен в Ню Йорк и гледащ на света по понятен за нас метод. Тези два съставния елемент вършат изложбата на Ай Вейвей в Берлин неповторима, тъй като демонстрират един заплашителен и чужд за западната аудитория Китай със средства, които влияят на всеки.

Ай Вейвей от дълго време не е единствено китайски художник. Името му участва в първите места на най-влиятелните създатели на нашето време, а заради гонене в родината си по политически аргументи, в края на предишния век той живее като преселник в Ню Йорк повече от десетилетие.

Берлин има особени сантименти към този създател. Преди две години Берлинският университет по изкуствата дава на Вейвей професорска купа с вярата това да помогне на художника да напусне Китай, а в Източен Берлин се намира неговото второ ателие, където в действителност са основани и готови включените в изложбата 34 съоръжения, под управлението на Вейвей по скайп. Все отново той съумя да открие експозицията си персонално, което е удивително – от години на художника е неразрешено да напуща Китай.

Името на изложбата е Evidence  - или „ Доказателство “ – освен за тежкото състояние на художника в родината му, само че и за Китай въобще – Вейвей като никой различен демонстрира благодарение на обичайни китайски предмети и техники политическия подтекст, големите за нас мащаби на Китай, тоталността и масовостта на хубавото и неприятното. Ето някои от инсталациите, включени в изложбата:

 

Very Yao



Това е първата апаратура, ситуирана във фоайето, където са касите на музея. Тя е направена от 150 велосипеда марка Forever – най-разпространената в Китай. Инсталацията е основана в памет на Ян Цзя, задържан от полицията с обвиняването, че кара нерегистриран велосипед. Като разследване на зародилия спор са убити шестима служители на реда, а 28-годишният Ян Цзя е наказан на гибел.

 

Камерите за наблюдаване



Те също са ситуирани във фоайето, на входа на изложбата. Мраморните камери са копия на тези действителни 17 камери, които се намират към дома и ателието на Вейвей в Пекин. Впрочем следенето от страна на страната от дълго време е част от живота на жителите на доста други страни отвън Китай, а частният ни живот е заплашен непрестанно.

 

Табуретките



Целият вътрешен двор на „ Мартин Гропиус-Бау “ е цялостен с 6 000 табуретки от времето на династията Цин и Китайската република. Художникът персонално ги е събирал из селата на Китай. Идеята му е не толкоз да покаже този най-стар и обичаен предмет на обзавеждането, едвам изобрази остатъците на предишното, плуващи като парчета по морето на времето.

 

Вази от династията Хан, покрити с автомобилна багра



Това също е една от инсталациите, която съотнася предишното и сегашното на Китай. Осем скъпи антични вази са боядисани с бои, с каквито боядисват колите BMW и Mercedes – едни от основните знаци на разцвет в актуален Китай. Под пластовете лъскава багра са заровени вечно следите от историята и същинската текстура на вазите.

 

IOY



Заглавието на тази апаратура се разшифрова като I Owe You – или „ Задължен съм ти “. Става въпрос за една персонална история на художника – когато китайските управляващи осъждат Ай Вейвей да заплати сякаш неплатени налози в размер на 1,7 милиона евро и то до 15 дни, художникът събира за 10 дни над един милион единствено от помощите на хора, които превеждат пари по сметката му. Това е типично политическа апаратура. Четирите стени на залата са покрити с квитанции, издадени от художника на хората, помогнали му през 2011 година.

81



Това е броят на дните, които Вейвей прекарва в тази затворническа килия през 2011 година. В музея тя е възобновена изцяло и всеки клиент има опция да влезе и да почувства ситуацията – непрекъснато включеното осветяване, тапицираните стени, оскъдното обзавеждане и даже прилежащата тоалетна.

 

Има и още доста – видео съоръжения и филми, снимани от Вейвей, остатъците от разрушеното от управляващите ателие на художника в Шанхай и безредно струпани на камара порцеланови речни раци – с тази дума управляващите назовават популацията, а по звучене тя е близка до думата „ естетика “. С ужасната панорама на катерещите се един върху различен раци Вейвей изобразява „ хармонията “ на актуалното китайско общество. Впрочем, дали единствено на китайското…
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР