Китай отново намали днес лихвите по кредитите, седмица след като

...
Китай отново намали днес лихвите по кредитите, седмица след като
Коментари Харесай

Китай понижи допълнително лихвите по кредитите

Китай още веднъж понижи през днешния ден лихвите по заемите, седмица откакто изненадващо намали две съществени лихви, осведоми Си Ен Би Си. 

Тези ходове се преглеждат като опит да се съживи кредитното търсене и да се раздвижи стопанската система, наранена от дългите локдауни и проблемите със задлъжнялостта в бранша на недвижимите парцели.

Китайската национална банка понижи главната рента по петгодишния заем с 15 базисни пункта до 4,30 на 100 по отношение на 4,45 на 100 и намали цената на едногодишните заеми с 5 базисни пункта до 3,65 на 100.

Миналата седмица централната банка понижи ставката по едногодишната средносрочна кредитна линия  за някои финансови институции с 10 базисни пункта. Тя намали и седемдневната рента по противоположното репо с 10 базисни пункта до 2 на 100.

По мотив последните съкращения на лихвите Дейвид Чао, пълководец за световния пазар за Азиатско-тихоокеанския район в " Инвеско " (Invesco)  заяви, че те са удостоверение за сериозния спад, който регистрира секторът на недвижимите парцели. Според него обаче тези дейности няма да са задоволителни, с цел да усилят ликвидността.

Чао добави, че по-ниските ставки по ипотечните заеми към този момент не са довели до по-големи продажби на недвижими парцели заради неналичието на доверие към огромните компании в бранша и модела на предварителна продажба.

Икономистът съобщи още, че не чака това да са последните корекции по парично-кредитната политика, изключително когато централната власт и локалните държавни управления имат финансовите принадлежности, с цел да обезпечат над 3 трилиона юана и да подтикват бранша на недвижимите парцели.

Макар и днешните намаления на лихвите да не трансформират разпоредбите на играта, те са окуражаващ знак, съобщи мениджърът на активи Джошуа Краб, който е началник на подразделението за скъпи бумаги от Азиатско-тихоокеанския район в Robeco. 

Според него още по-положителен сигнал би бил, в случай че Китай промени политиката си във връзка с COVID-19, защото това би довело до възобновяване, от което се нуждае стопанската система.

Като разследване от дейностите на Китайската национална банка акциите на китайските компании в бранша на недвижимите парцели, листвани на Хонконгската борса, се покачиха с 1,7 на 100, а тези, които се котират на локалната борса останаха релативно постоянни в утринната търговия, заяви Ройтерс.

Опасенията за все по-голямото разминаване сред паричната политика на Китай и тази на другите огромни стопански системи намали китайския юан до близо двугодишен най-малко.

В изследване на Ройтерс, извършено предходната седмица, 25 от 30 интервюирани икономисти, предвидиха понижение с 10 базисни пункта на лихвата по едногодишния заем. Почти всички участници в анкетата залагаха и на понижение на лихвите по петгодишните заеми, с повече от 10 базисни пункта. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР