Китай отдавна е доходоносен пазар за американските технологични гиганти. И

...
Китай отдавна е доходоносен пазар за американските технологични гиганти. И
Коментари Харесай

Защо успехът на Силициевата долина зависи все повече от Китай

Китай от дълго време е рентабилен пазар за американските софтуерни колоси. И продължава да бъде, макар все по-големите рестрикции от страна на локалното държавно управление. И въпреки всичко, с цел да работят в Китай, компании като LinkedIn, Apple и доста други са длъжни да съблюдават желанията на държавното управление, написа Business Insider. Проблемът е, че спазването на разпоредбите става все по-трудно.

Apple може и да е известна със своята корпоративна централа, сходна на галактически транспортен съд, ситуирана в средата на Силициевата котловина, само че на хиляди километри западно от Калифорния се намира една страна, на която компанията би трябвало да благодари за забележителна част от триумфа си: това е Китай.

Страната се трансформира в един от най-важните и доходоносни пазари на Apple. Технологичният колос разчита в огромна степен точно на снабдители за сглобяването на многочислените си известни устройства, както и на потребителите в многолюдната нация.

През последното тримесечие на годината 40% от чистите продажби на Apple идват от Китай. Страната съставлява към една пета от общите продажби на iPhone, пресмятат анализаторите. Но това нараснало доверие слага компанията в неуместна позиция, принуждавайки я да избира сред това да се съобрази с желанията на китайското държавно управление и да пропусне един възходящ пазар.И това не се отнася единствено за тази компания.

LinkedIn, Фейсбук, Disney, Гугъл и Microsoft направиха редица взаимни отстъпки и отстъпки, с цел да останат на положителни позиции в Китай. В последна смека пропускането на този голям и все по-нарастващ пазар би означавало евентуално закъснение от съперниците.

" Китай е като легендата за Ескалибур за изпълнителните шефове на Силициевата котловина ", съобщи в изявление за Time през 2016-а година Дънкан Кларк, основан в Пекин механически анализатор и създател на книга за китайската софтуерна компания Alibaba.

Припомняме, че този септември LinkedIn отстрани сметките на няколко публицисти на своя уеб страница в Китай поради наличие, което държавното управление е забранило, обвързвано с хипотетичния геноцид против уйгурското мюсюлманско малцинство в страната.

Опасенията по отношение на това доведоха и до дипломатическия протест на Съединени американски щати и други страни на Олимпийските игри в Пекин през 2022а година. А неотдавна от LinkedIn обявиха на един от засегнате публицисти - Грег Бруно, че " въпреки и мощно да поддържаме свободата на изложение, ние признахме още, когато стартирахме в Китай, че ще би трябвало да се придържаме към условията на китайското държавно управление, с цел да работим тук ".

От своя страна основният изпълнителен шеф на Apple - Тим Кук, който беше запитан през ноември за проблемите с правата на индивида в Китай, отговори, че неговата компания има " отговорност " да прави бизнес на всички места, в това число в Китай и да " признава, че има разнообразни закони на другите пазари ". Това постоянно е било по този начин и евентуално постоянно ще бъде.

Фейсбук, Twitter и YouTube бяха блокирани още през 2009-а година, поради неспазване на условия на държавното управление. И това беше във време, когато връзките сред Съединени американски щати и Китай бяха много по-добри. Днес те са обтегнати и това по никакъв начин не оказва помощ на американските компании, чиито триумф от ден на ден зависи от благоразположението на Пекин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР