Китай ограничава износа на два метала, които са ключови за

...
Китай ограничава износа на два метала, които са ключови за
Коментари Харесай

Китай ескалира войната за чипове

Китай лимитира износа на два метала, които са основни за производството на полупроводници, заяви министерството на търговията на страната. Ходът е ослепителен знак за ескалация на софтуерната комерсиална война за достъп до скъпите за стопанската система микрочипове.

Новите правила – наложени с претекста за отбрана на националната сигурност – ще изискват от експортьорите да получат лиценз за експорт на някои съединения на галия и германия от 1 август. Заявленията за тези лицензи би трябвало да разпознават вносителите и крайните консуматори и да посочат по какъв начин ще бъдат употребявани металите.

Стъпката бележи задълбочаването на световната борба за софтуерно превъзходство – Китай е най-големият източник на двата метала в света, съгласно изследване на Европейския съюз за сериозните първични материали от тази година. Освен това тя идва на фона на поръчките за стягане на контрола за експорт на чипове от страна Вашингтон и дни преди визитата на министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън в тази седмица.

Все отново ходът на Пекин „ ще има лимитирано влияние върху световното предложение “, пишат в записка анализаторите на Eurasia Group Анна Аштън, Сяоменг Лу и Скот Янг. Според тях той цели да „ подсети на страните, в това число Съединени американски щати, Япония и Нидерландия, че Китай разполага с благоприятни условия за ответни ограничения, и по този метод да ги възпре от налагане на спомагателни ограничавания на китайския достъп до високотехнологични чипове и принадлежности “.

Успокоителното към този момент е, че липсват безапелационни забрани за съответни страни или крайни консуматори. Не е изключено обаче вероятно разширение на рестриктивните мерки, тъй че да обзет и други материали, твърди чиновник на южнокорейското министерство на индустрията.

Във вторник акциите на китайските производители на германий нарастнаха в очакване на повишението на цените на суровините, които в този момент може да се окажат обект на най-малко краткотрайни спирания на доставките.

Галият е мек сребрист метал, който се употребява за производството на полупроводникови пластини за електронни схеми, полупроводници и светодиоди, а германият се употребява в производството на оптични нишки за транспорт на данни и информация.

„ Икономиите от мащаба в обширните и все по-интегрирани минни и преработвателни действия на Китай, дружно с държавните дотации, му разрешиха да изнася обработени минерали на цена, която операторите на други места не могат да доближат, което затвърждава пазарното владичество на страната за доста значими първични материали “, изясняват анализаторите на Eurasia Group.

Те припомнят, че предходните опити на Китай да се възползва от надмощието си посредством ограничение на износа понижиха наличностите в световен мащаб и покачиха международните цени. В известна степен това ускори конкуренцията в чужбина.

Ескалираща омраза

През октомври Съединени американски щати вкараха широкообхватни правила, ориентирани към преустановяване на износа на основни чипове и полупроводникови принадлежности за Китай. Смята се, че тези ограничения могат да попречат на упоритостите на Пекин да подтиква вътрешната си софтуерна промишленост. Вашингтон също по този начин лобираха пред основни страни и съдружници в региона на производството на чипове, като Нидерландия и Япония, да вкарат свои лични рестрикции за експорт.

В петък Нидерландия отговори с нови ограничавания за експорт на съвременно полупроводниково съоръжение. Това на процедура ще забрани на ASML да изнася за Китай.

Някои страни пък се пробват да подсигурят личните си вериги на доставки и да изградят националните си промишлености за произвеждане на чипове, като се концентрират върху областите, в които са обичайно мощни. Миналата седмица фонд, подсилен от японското държавно управление, предложи придобиване на колоса в региона на полупроводниковите материали JSR на стойност 903,9 милиарда йени (6,3 милиарда долара).

Полупроводниците са едни от най-важните софтуерни артикули в актуалната стопанска система. Те се употребяват на процедура във всичко – от смарт телефони до коли и хладилници – и се считат за основни за военните приложения и развиването на изкуствения разсъдък.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР