Китай обяви, че всяка двойка ще получи правото да има

...
Китай обяви, че всяка двойка ще получи правото да има
Коментари Харесай

Китай ще разреши на семействата да имат трето дете

Китай разгласи, че всяка двойка ще получи правото да има до три деца, заяви организация Синхуа, представена от Българска телеграфна агенция.

Решението бе взето през днешния ден на среща на Политбюро, управлявана от президента Си Цзинпин. Не излиза наяве от кой момент влиза в действие тази мярка.

Това е огромна смяна в демографската политика на страната, която разрешава сега фамилиите да имат до две деца, означи Ройтерс.

Решението бе взето няколко седмици след публикуването на резултатите от последното броене на популацията, в които се вижда внезапен спад на раждаемостта в най-населената страна в света.

Миналата година, белязана с коронавирусната пандемия, броят на ражданията в Китай спадна на 12 милиона против 14,65 милиона през 2019 година Тази година раждаемостта - 10,48 на 1000, стигна най-ниска точка от основаването на комунистически Китай през 1949 година, прецизира Франс прес.

След повече от три десетилетия " политика за само дете " Пекин поразхлаби рестриктивните мерки през 2016 година и позволи на китайците да имат по две деца в семейство, само че не съумя да тласне раждаемостта нагоре, припомня Агенция Франс Прес. Новата демографска политика ще включва и " ограничения в поддръжка " на фамилиите, уточни Синхуа без повече разяснения.

Причините за понижаване на ражданията са доста: по-малкият брой сключвани бракове, повишаването на жилищата и на образованието, решението на някои дами да предпочетат служебната кариера и оттова - късните забременявания, преобладаващият брой на мъжете по отношение на дамите поради обичайното предпочитание за мъжка рожба и други

От друга страна, предходната година в Китай е имало над 264 милиона души на 60 и повече години. Хората от тази категория са към този момент 18,7 на 100 от общото население - покачване с 5,44 пункта по отношение на преброяването от 2010 година И противоположното, хората в дейна възраст (15 - 59 г.) през днешния ден са едвам 63,35 на 100 от популацията - закъснение с 6,79 пункта за 10 години.

По последни публични данни в края на 2020 година в Китай са живели общо 1,411 милиарда души.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР