Китай може да се доближава до свещения граал на технологията

...
Китай може да се доближава до свещения граал на технологията
Коментари Харесай

Китай се приближава до създаването на технология за лазерно задвижвани бързи стелт подводници

Китай може да се приближава до свещения граал на технологията за стелт подводници – задвижваща система без механични движещи се елементи. Такава технология ще отстрани всички забележими трептения, позволявайки невиждани подводни стелт благоприятни условия, съобщи Trud News.

South China Morning Post (SCMP) заяви, че китайски учени са намерили метод доста да подобрят успеваемостта на лазерните задвижвания, които един ден биха могли да задвижват подводници.

В отчета се споделя, че новата технология може да създаде съвсем 70 000 нютона двигателна сила, употребявайки 2 мегавата лазерна мощ, предавана през покритието на подводницата от оптични нишки, всяко по-тънко от човешки косъм.

Докладът на SCMP отбелязва, че технологията работи посредством потребление на суперкавитация, генерирана от лазерни импулси, изпаряващи морска вода, което може доста да понижи водоустойчивостта. В него се твърди, че „ задвижването на вълната на плазмена експлозия с подводни нишки “ отстрани откриваем машинален звук, позволявайки по-голяма стелт.

Разбира се, технологията за лазерно задвижване не е нова. Преди двадесет години японски учени показаха концепцията за потребление на лазери за основаване на плазма във вода и потребление на детонационната вълна, създадена от плазменото уголемение, за задвижване.

Идеята обаче не напредна, защото учените откриха за предизвикателство да генерират ориентирана движеща мощ, защото детонационната вълна се уголемява във всички направления от една точка.

Въпреки този крах, Китай и няколко други страни са финансирали проучвания за потреблението на дребни сферични железни частици за основаване на мощ върху подводници.

Детонационните талази могат да задвижват частици в избрана посока, упражнявайки противоположна мощ върху подводницата. Все отново настоящата успеваемост е прекомерно ниска, с цел да бъде практична, като 1 ват лазерна мощ генерира единствено една милионна от нютона двигателна сила.

В отчета на SCMP обаче се споделя, че китайски учени от Харбинския инженерен университет са проектирали лазерен мотор, който усъвършенства успеваемостта на превръщане на лазерите в двигателна сила с три до четири порядъка.

Те са модифицирали влакната, като са добавили сходно на оръжейно дуло устройство с U-образен интерфейс и са употребявали чифт варели за бомбардиране на частици в работната среда. Те също по този начин са добавили проектирани изпъкнали структури вътре в цевта, с цел да сведат до най-малко взаимоотношението и вътрешното търкане сред ударните талази.

SCMP споделя, че подводен нуклеарен реактор създава над 150 мегавата, което е задоволително за лазерната задвижваща система. Той отбелязва разнообразни провокации при дизайна, като разпръскване на топлината от оптичните нишки, резистентност в среда с висока мощ и висока соленост и подравняване на оптичните отвори за лъчение на нишки с безеховите панели на подводницата.

Подводниците от последващо потомство литиево-йонни + горивни кафези, оборудвани с технологии за задвижване като лазерни задвижвания и MHD, може да имат изключителна устойчивост, необикновено тиха работа, бързо ускоряване и високи скорости. Въпреки това цената и сложността към момента са проблеми за консолидираното на такива планове.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР