Китай изпревари Япония и вече е водещият износител на автомобили

...
Китай изпревари Япония и вече е водещият износител на автомобили
Коментари Харесай

Китай вече е най-големият износител на автомобили в света

Китай изпревари Япония и към този момент е водещият експортьор на коли в света заради възходящото търсене на електрически транспортни средства и по-големите доставки за Русия. Втората по величина стопанска система в света е изнесла 1.07 милиона автомобила сред януари и март 2023 година, отбелязвайки скок от 58% по отношение на предходната година, оповестява Китайската асоциация на производителите на коли.

Рязкото нарастване е водено от възходящото световно търсене на електрически коли – Tesla ръководи една от своите „ гигафабрики “ в Шанхай – и от взрива на доставките за Русия, пазар, където китайските коли отчасти изместват тези на европейски и японски производители.

Износът на коли от Япония възлиза на 950 хиляди автомобила сред януари и март, което е растеж от 6% на годишна база.

Предварителните данни плануват наклонността да се резервира през второто тримесечие на 2023 година, през което китайският експорт на коли може да записва растеж от 30% на годишна база.

Тенденцията е явна от известно време, защото Китай достави 3.1 милиона автомобила предходната година, изпреварвайки Германия и трансформирайки се във втория по величина експортьор на коли в света, следвайки единствено Япония.

Китайските автомобилни производители търсят нови благоприятни условия в чужбина, защото износът съставлява към 12% от общите продажби на китайски коли през предходната година, нараствайки до близо 18% през първото тримесечие.

Износът на коли от Китай се е нараснал през последните години, защото доставчиците са били по-малко наранени от дефицита на чипове и акумулатори в Европа, Съединените щати и Япония и са съумели да запълнят празнината в производството на нови енергийни транспортни средства и коли, задвижвани с газ, съгласно на експортьор на коли в Уху, провинция Анхуей.

Експерти считат, че с повишаването на конкуренцията на китайския пазар локалните производители на коли могат да усилят своите продажби и маржове на облага, като изнасят стоките си.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР