Китай и Великобритания направиха предварителни стъпки за възстановяване на отношенията

...
Китай и Великобритания направиха предварителни стъпки за възстановяване на отношенията
Коментари Харесай

Външите министри на Китай и Великобритания обсъдиха заздравяване на отношенията

Китай и Англия направиха предварителни стъпки за възобновяване на връзките си, като Пекин даде обещание по-добри връзки, в случай че двете страни покажат " взаимно почитание ", а Лондон съобщи, че желае да поддържа отворени линии за връзка, в това число сред водачите на страните.


Външният министър Джеймс Клевърли е първият върховен английски министър от пет години насам, който посещава Китай. Той се надява, че това пътешестване ще възвърне връзките сред двете страни след години на напрежение във връзка с сигурността, вложенията и човешките права.

Клевърли твърди, че би било неточност да се изолира втората по величина стопанска система в света, само че някои консервативни законодатели считат, че пътуването наподобява като израз на английска уязвимост.

Китайският външен министър Ван Йи приветства Клевърли и съобщи, че двете страни би трябвало да вървят напред, а не да се отдръпват, изключително в взаимната работа за стимулиране на международната стопанска система.

" Вярвам, че до момента в който двете страни се придържат към взаимно почитание, равнопоставеност, преглеждат обективно развиването на другата страна и ускоряват взаимното съгласие и доверие, китайско-британските връзки ще могат да отстранен всички ненужни намеси и спънки ", съобщи Ван по време на встъпителните думи на срещата пред кореспонденти.

В отговор Клевърли сподели, че прави оценка опцията да повдигне въпроси, по които има различия, само че също по този начин желае да увеличи опциите на двустранните връзки.

" За нас е значимо да поддържаме тези канали за връзка ", добави той. " И, несъмнено, в последна сметка е значимо нашият министър-председател и вашият президент също да имат опция да приказват непосредствено. "

Евентуална среща сред китайския президент Си Дзинпин и министър-председателя Риши Сунак може да се състои на срещата на върха на Г-20 в Индия идващия месец, само че английският водач съобщи по-рано, че графикът му за срещата към момента не е дефинитивно конкретизиран.

Сунак под напън

Сунак, подложен на напън от страна на депутати - в това число някогашния министър-председател Лиз Тръс - които желаят Лондон да затегне политиката си по отношение на Китай и да разгласи страната за опасност за английската национална сигурност, отбрани метода си.


" Напълно допустимо е да се ангажираме с Китай, като в това време доста твърдо отстояваме ползите и полезностите си ", сподели Сунак.

В изказване на външното министерство се споделя, че Клевърли е повдигнал въпроси като да вземем за пример това, което е определил като вреди, породени от наложения от Пекин Закон за националната сигурност в Хонконг, призовал е за анулация на глобите против някои английски законодатели и е подчертал смисъла на мира и стабилността в Тайванския пролив.

Но един от консерваторите съобщи при изискване за анонимност, че не е ясно каква е изгодата от пътуването. " Би трябвало да бъдем твърди по отношение на Китай, само че това наподобява тъкмо противоположното ", сподели депутатът.

Ръководителката на парламентарната комисия по външни работи, консерваторката Алиша Кернс, съобщи, че се притеснява, че министрите нямат поредна тактика във връзка с Пекин, откакто нейната комисия разгласява отчет, в който подлага на критика политиката на държавното управление във връзка с Китай.

Тя акцентира, че тактиката е заровена и попита: " Как могат тези, които организират политиката - и основават законите - да го вършат, без да схващат цялостната тактика?

Комисията също по този начин назова Тайван " самостоятелна страна ", което е в прорез с позицията на английското държавно управление. Пекин счита Тайван за част от Китай и изрично се опълчва на хипотетичната задгранична интервенция на острова.

Британското държавно управление не признава Тайван и няма публични дипломатически връзки с острова, само че поддържа стопански и търговски връзки и има де факто посолство в Тайпе.

Посещението на Клевърли в Китай идва в миг, когато други западни страни, в това число Съединени американски щати, също се пробват да подобрят връзките си със страната. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР