Китай и САЩ трябва в сряда да подпишат първата фаза

...
Китай и САЩ трябва в сряда да подпишат първата фаза
Коментари Харесай

Какво включва търговската сделка между САЩ и Китай

Китай и Съединени американски щати би трябвало в сряда да подпишат първата фаза от комерсиалното съглашение, което да постави значително завършек на войната сред двете най-големи стопански системи в света. Въпреки това и досега няма обществен достъп до съответния текст по договорката и всичко, което се знае за нея, идва от медийни източници и изявления на американския търговски представител и договарящ Робърт Лайтхайзър.

Според организацията Reuters, която се базира на свои източници, Китай е дала обещание да купува с към 200 милиарда $ повече американски артикули и услуги през идващите две години, като за база се взима 2017 година Сумата включва 80 милиарда $ в допълнение за американско произвеждане, 50 милиарда в допълнение за сила и 35 милиарда $ за услуги, както и 16 милиарда $ повече аграрни артикули (за база се взема също 2017 година, когато вносът на американски аграрни артикули е бил за 24 милиарда долара). Няма информация към кои браншове би трябвало да бъдат ориентирани останалите пари, покриващи разликата до 200 милиарда $. Официалните цифри би трябвало да станат ясни в сряда при подписването на договорката сред Тръмп и китайския вицепремиер Лю Хъ. Основните детайли на договорката

Най-важните точки от договорката бяха обяснени без детайлности от американския договарящ Робърт Лайтхайзър, само че без да има удостоверение от китайска страна.

Американски артикули
Пекин ще купува американски артикули и услуги за най-малко 200 милиарда $ повече, в сравнение с е купувала през 2017 година, в границите на две години. Не е ясно какво следва след този интервал.

Мита
Съединени американски щати ще понижат от 15 на 7.5% митата върху 120 милиарда $ китайски импорт, който включва облекла, обувки и други. Съединени американски щати няма да постановат спомагателни мита върху останалата част от износа – на стойност 156 милиарда $, само че ще оставят сегашните мита от 15%.

Трансфер на технологии
Китай би трябвало да спре да изисква от задграничните компании да трансферират технологиите си в китайски компании, с цел да доближат до китайския пазар.

Интелектуална благосъстоятелност
Според Лайтхайзър съглашението ще реши някои въпроси във връзка с интелектуалната благосъстоятелност, само че детайлности към момента липсват и евентуално по-голямата част от проблемите ще останат за втората фаза от договорката.

Финансови услуги
Китай ще отстрани бариерите, които стопират американските банки и други финансови сдружения от уголемение в страната.

Валута
Китай се е съгласила да наложи ограничения против девалвирането на личната си валута, юана.

Консултации
В контракта ще има и уговорка за разрешаване на проблеми посредством съвещания.
Крачка напред, само че за кого

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки че договорката не е цялостно съглашение и предстоят договаряния за " втора фаза ", които ще стартират незабавно след подписването на първата договорка, основният договарящ от страна на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър разгласи контракта за " голяма крачка напред " за връзките сред Съединени американски щати и Китай, както и за " доста, доста добра договорка за Съединени американски щати ". В изявление пред Fox Business той разяснява, че Вашингтон ще следи изкъсо дали Пекин съблюдава съглашението. " Очакваме от тях да спазят буквата на закона. Ако не го създадат, ще последват дейности от наша страна. "

Сделката ще реши част от належащите проблеми на Съединени американски щати и Доналд Тръмп като натиска от и върху земеделския бранш в страната, който в границите на година и половина беше обезщетен посредством държавни дотации поради съвсем спрения експорт към Китай. Споразумението обаче може да се преглежда като крачка обратно за Китай, което е и най-хубавото пояснение за съвсем цялостното медийно затъмнение в страната. Според източници на Wall Street Journal комунистическата партия би трябвало да откри метод да показа договорката в по-добра светлина.

Увеличените покупки на американско произвеждане с 80 милиарда $ по отношение на базата от 2017 година би трябвало да включват и коли, авточасти, самолети, земеделска техника, здравно съоръжение, чипове и други. Все още няма изясненост нито по какъв начин тъкмо ще бъдат разпределени тези продажби, нито от кои производители, въпреки в тази ситуация със самолетите съвсем сигурно да става дума за поръчки от колоса Boeing, чиито продажби към Китай през последните две години стопираха. Самата Boeing има огромни проблеми освен поради неналичието на китайския пазар, само че и поради прекъсването на полетите с модела 737 MAX след две съдбовни произшествия през 2018 и 2019 година

Неясният механизъм

Източниците на американските медии са скептични по отношение на това до каква степен съглашението ще бъде спазено изцяло, изключително във връзка с обещанията на Китай за повече покупки на американски артикули. В комерсиалната договорка не се разискват проблемите на американския експорт към Китай отвън митата и цените като ограничаващи продуктови стандарти и дотации към китайски държавни компании, които пречат на конкуренцията.

Механизмите за налагане на договорката също остават неразбираеми към този миг, само че се знае, че всевъзможни тъжби могат да стигнат до вицепремиера на Китай Лю Хъ или американския представител Робърт Лайтхайзър. Ако проблемите от страна на Китай не могат да бъдат позволени, Съединени американски щати имат опция съгласно контракта да наложат мита и цени. Нищо в договорката обаче не стопира китайски отговор, който би върнал двете страни в настоящето състояние.

След подписването на контракта митата от 15% върху 120 милиарда $ експорт на Китай към Съединени американски щати ще бъдат понижени до 7.5%, а другата част от износа на Китай – 156 милиарда $, ще остане с 15% мито. Планът на Тръмп беше върху втората част от вноса да бъдат наложени спомагателни мита, които се анулират. Най-вероятно митата ще отпаднат изцяло по време на договарянията за втората фаза от договорката или при нейното сключване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР