Китай и Русия наложиха вето на опита на САЩ да

...
Китай и Русия наложиха вето на опита на САЩ да
Коментари Харесай

Китай и Русия блокираха нови санкции на ООН срещу Северна Корея

Китай и Русия постановиха несъгласие на опита на Съединени американски щати да наложат нови наказания на Организация на обединените нации на Северна Корея поради възобновените ѝ изстрелвания на балистични ракети, с което за първи път обществено разделиха Съвета за сигурност на организацията по въпроса, откогато органът стартира да приема наказания против Пхенян през 2006 година, съобщи Ройтерс.

Останалите 13 страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации единомислещо гласоподаваха за препоръчаната от Съединени американски щати проекторезолюция, предлагаща възбрана за експорт на тютюн и нефт за Северна Корея, чийто водач Ким Чен-ун е върл пушач. Резолюцията оферираше също да се вкара в черния лист хакерската група " Лазарус ", която съгласно Съединени американски щати е обвързвана със Северна Корея.

Гласуването се организира единствено ден откакто Пхенян изстреля три ракети, в това число една, за която се счита, че е неговата най-голяма междуконтинентална ракета " Хвасон-17 ". Тези ракетни проби последваха след визитата на американския президент Джо Байдън в Азия.

Американският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд прикани за единение преди гласуването, наричайки тестванията на междуконтинентални балистични ракети от Северна Корея тази година " опасност за цялата интернационална общественост ", показва Асошиейтед прес. Тя сподели по-рано този месец, че " е време да се спре да се показва безмълвно единодушие и да се подхващат дейности " против Северна Корея.

През последните 16 години Съветът за сигурност на Организация на обединените нации поредно и единомислещо засилваше глобите, с цел да спре финансирането на стратегиите на Пхенян за балистични ракети и нуклеарни оръжия. За последно глобите на Организация на обединените нации против Северна Корея бяха разширени през 2017 година, показва Ройтерс.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР