Китай е най-големият пазар за електромобили, като през 2018 година

...
Китай е най-големият пазар за електромобили, като през 2018 година
Коментари Харесай

Сравнение: Как се представя най-големият конкурент на Tesla в Китай спрямо Model X?

Китай е най-големият пазар за електрически автомобили, като през 2018 година точно там са осъществени 56% от продажбите на такива коли в световен мащаб със закупени общо 1,2 милиона бройки.

В опит да се възползва от необятните благоприятни условия на китайския пазар от американският производител Tesla оповестиха, че ще отворят цех в азиатската страна за моделите им там да се продават на по-ниски цени.

За да направи същински пробив там компанията ще би трябвало първо да премери сили с локалния си съперник в първокласния сегмент при електрическите автомобили. Това е производителят Nio, който през 2018 година показа първия си модел ES8 SUV.

Може да се каже, че моделът на Tesla Model X SUV е най-близкият съперник на китайския електрически автомобил. Заради това от Business Insider съпоставят двата автомобила по основни характерности. Ето какво демонстрират те:

Пробег

Китайският модел Nio ES8 има пробег от 354 километра с едно зареждане на батериите, съгласно New European Driving Cycle. Този на Model X е 474 километра, сочат изчисленията на US Environmental Protection Agency.

Ускорение

Моделът на американската компания форсира от 0 до 96 километра в час за най-малко 2,8 секунди, до момента в който на китайския му съперник му е нужно по-дълго време - 4,4 секунди.

Капацитет

И в двата модела има място за до седем души. Model X има пет и шестместни конфигурации, а ES8 има единствено шестместна.

Аеродинамика

ES8 има коефициент на противодействие от 0,29, а Model X - от 0,25. По-ниският коефициент значи, че един модел е по-аеродинамичен.

Цена

Най-базовата версия на модела на Tesla се продава на 89 500 $, а най-скъпата доближава 104 000 $. Китайският й съперник е доста по-евтин - сред 67 000 и 68 000 $.

Достъпност

ES8 се продава единствено в Китай, до момента в който Model X се продава в Съединени американски щати, Канада, Европа и Тихоокеанска Азия.

Екстри

В Model X водачът може да ръководи множеството функционалности на автомобила посредством 17-инчов тъчскрийн. ES8 разполага с подобен 10,4-инчов екран, който работи с гласови команди и може да конкролира навигацията или аудиосистемата в колата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР