Китай е добавила над 100 тона злато към резервите си

...
Китай е добавила над 100 тона злато към резервите си
Коментари Харесай

Заради търговската война: Китай добави над 100 тона злато към резервите си

Китай е добавила над 100 тона злато към запасите си от декември месец насам, когато възобнови покупките, предава Bloomberg.

Централната банка на Китай е нараснала запасите си с 62,64 милиона унции през септември, а през август - с 62,45 милиона, демонстрират формалните данни. Така от декември до края на септември Пекин е добавил общо 106,7 тона злато.

Ценният метал доближи най-високата си цена от шест години насам през септември, откакто опасенията за по-бавен напредък, комерсиална война и понижаване на лихвите подхраниха търсенето от вложителите. Централните банки също са огромен покупател, изключително в разрастващите се пазари. Очаква се покупките да продължат, защото протекционистките политики и геополитическите терзания усилват търсене, споделя Суки Купър, анализатор в Standard Chartered Bank.

" Заради обтегнатите връзки със Съединени американски щати, Китай има потребност да хеджира големите си запаси в долари - и златото извършва тази функционалност ", споделя Хауи Лий, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. " Тъй като самият Китай се трансформира в суперсила, чакам пазаруването на злато да продължи ".

Покупките на скъпия метал идва в миг, в който стопанската система на Поднебесната империя се забавя поради комерсиалната война със Съединените американски щати. Макар договарянията да би трябвало да продължат във Вашингтон тази седмица, Пекин дава сигнал, че не е подготвен за необятна договорка.

Спот цената на златото се повиши с до 0,4 % до $1 511,31 за тройунция в понеделник. Макар цените на паднаха с 3,2 % през септември, те към момента са с 18 % по-високи по отношение на началото на годината.

Заедно с Китай, Русия също прибавя обилни количества злато в запасите си. За първото полугодие на 2019 година централните банки по света закупиха 374,1 тона, като по този начин търсенето на скъпия метал се повиши до 3-годишен връх. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР