Китай, член на алианса БРИКС, значително увеличи златните си резерви

...
Китай, член на алианса БРИКС, значително увеличи златните си резерви
Коментари Харесай

БРИКС: Китай изкупува огромни количества злато

Китай, член на алианса БРИКС, доста усили златните си запаси в края на 2022 и 2023 година През предходната година Китай се открои като главен покупател на злато, като го натрупваше поредно в продължение на 14 месеца поред.

Само през декември 2023 година Китай закупи 9 тона злато (равняващи се на 290,000 тройунции) за своите запаси, което възлиза на $532 милиона. През 2023 година Китай добави общо 225 тона злато към запасите си.

Забележително е, че от 2022 година насам други страни от БРИКС като Русия, Индия и Южна Африка също непрекъснато натрупват злато, допринасяйки за груповото струпване на злато в границите на алианса. По данни на Световния съвет по златото през 2023 година алиансът БРИКС се обрисува като най-големият покупател на злато в международен мащаб.

Мотивите за груповото струпване на злато измежду страните от БРИКС през последните 14 месеца остават забулени в тайнственост. Спекулациите варират, като някои допускат евентуална поддръжка на идната валута на БРИКС със злато, до момента в който други го преглеждат като рутинна диверсификация на запасите им. Точните аргументи за тези обилни покупки на злато от страните от БРИКС остават незнайни.

Ако алиансът БРИКС поддържа бъдещата си валута със злато, това евентуално би могло да му обезпечи непоклатимост на международните пазари. Въпреки това, въпреки че златото обичайно служи като сигурен актив, разчитането само на него може да не обезпечи дълготрайна резистентност на валутата. Пазарните опасности, изключително съмненията, свързани със мощния щатски $, биха могли да окажат доста въздействие върху цените на златото и след това върху стабилността на валутата, подкрепена от него.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР