Китай бързо строи болница с 1000 легла за заболели от

...
Китай бързо строи болница с 1000 легла за заболели от
Коментари Харесай

Китай бързо вдига болница срещу коронавирус след блокиране на 10 града с 33 млн. души

Китай бързо строи болница с 1000 кревати за болни от новия вирус, който е лишил живота на минимум 26 души, а стотици са болни. Коронавирусът принуди китайските управляващи да наложат невиждана карантина над повече от 10 града по време на най-важния празник на страната, осведоми АП.

В навечерието на Лунната нова година превозът е спрян в минимум 10 града с общо население от 33 милиона души. Градовете под карантина са Ухан, откъдето потегли вирусът, и още девет прилежащи града в централната китайска провинция Хубей.

Властите в Ухан оповестиха, че има дефицит на медицински запаси и градът строи болница по модел на здравно заведение в Пекин за лекуване на Тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС). Сглобяемата сграда ще бъде на повърхност 25 000 квадратни метра и ще бъде приключена до 3 февруари.

Болницата в китайската столица за лекуване на ТОРС беше вдигната през 2003 година единствено за 6 дни. Тогава вирусът се популяризира допълнително от 10 страни и умъртви към 800 души.

Мистериозна тишина на обичайно натоварените улици, търговски центрове и публични места в Ухан след наложената преди два дни карантина. Маските са наложителни. Снимки от града демонстрират празни лавици в магазините, откакто хората се запасиха, защото карантината може да продължи по-дълго. Железопътните гари, летището и метрото са затворени. Полицията ревизира движещите се коли, защото не всички пътища са затворени.

Болниците в града се борят с потока от пациенти и с неналичието на лекарства.

Най-малко 8 лечебни заведения в Ухан приканиха хората да дарят маски, очила, престилки и друго здравно облекло.

В столицата Пекин огромните събития за посрещането на Лунната нова година са анулирани.

Националната комисия по опазване на здравето заяви, че доказаните случаи на болни от ковид са достигнали 830. 26 души са умряли, в това число двама души отвън провинция Хубей. Най-младият умрял от вируса е на 36 г в Хубей.

Първите признаци на болестта са като при простуда и грип, в това число кашлица, температура, стягане в гърдите и затруднено дишане, само че могат да прераснат в пневмония.

В петък Южна Корея и Япония потвърдиха, че имат втори случай на болен от вируса, а Сингапур удостовери за трети. Случаи има също в Хонконг, Макао, Тайван, Съединени американски щати, Тайланд и Виетнам.

Много страни ревизират пасажерите от Китай и изолират всеки със признаци.

Световната здравна организация реши да не афишира интернационално изключително състояние. Решението за налагане на изключително състояние може да усили ресурсите за битка със опасността, само че евентуално също може да засегне стопанската система. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР