Кишинев. На 20 ноември 2017 година, в един от най-представителните

...
Кишинев. На 20 ноември 2017 година, в един от най-представителните
Коментари Харесай

Молдова: 11 български производители взеха участие в презентация „Храни и напитки от слънчева България” в Кишинев

Кишинев. На 20 ноември 2017 година, в един от най-представителните хотели в столицата на Молдова, се организира следващата презентация „ Храни и питиета от слънчева България ”, проведена от Службата по комерсиално – икономическите въпроси (СТИВ) и посолството на България в Молдова. Това оповестиха от СТИВ-Молдова .
Участие със своята продукция взеха представители на 11 български компании – производители и 4 винопроизводители. Всички те се показаха пред определена аудитория от молдовски експерти – експорт/импорт компании от цяла Молдова, вериги магазини, хипермаркети, производители и дистрибутори, търговски компании, занимаващи се с търговия на едро и дребно, реномирани хотели и заведения за хранене от висока класа. Не инцидентно посетители бяха посланиците и комерсиалните съветници на доста страни от разнообразни точки на света – Япония, Катар, Русия, Литва, Румъния, Франция и други, „ тъй като докосвайки се до продуктите и виновността от България, те могат да благоприятстват за износ на българска продукция към техните страни ”, сподели встъпителните си думи, Бронислав Денев – началник на СТИВ – Молдова.
Той благодари особено за поддръжката в организацията на този конгрес на президента на ТПП на Молдова и неговия екип, на своите асистентки от посолството, на българските компании, пристигнали да показват България и на присъстващите повече от 100 посетители, включително от вътрешността на Молдова – Гагаузия и Приднестровието.
В процеса на тази презентация бяха готови и първите четири контракта сред български и молдовски компании. Има подчертана наклонност в близко бъдеще те да станат повече, само че по-важното е, че компаниите от двете страни пожелаха да си партнират от ден на ден и повече. Това бе очебийно и от поздравленията на президента на ТПП на Молдова, генералния шеф на МИЕПО и несъмнено от господин Петър Вълов – ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Молдова. Всички те регистрираха, че в последната година, експорт/импорта бележи позитивни резултати, като в края на годината, сегашните 30% растеж в експорта на Молдова към България и 24 % растеж в импорта от България, ще покажат, че такива конгреси, като извършения към този момент, са повече от нужни.
„ Мисля, че в този момент е момента би трябвало бизнесът от Молдова и България дружно да помислят за основаването на смесени производства, освен в региона на ХВП, само че и в други стопански браншове, което ще ни даде преимущество в реализирането на създаваната в тях продукция и в трети страни. А държавните управления и всички заинтригувани институции от двете страни, би трябвало да подкрепим тези хрумвания с нужния и нужен законодателен инструментариум ”, приключи своето слово господин Бронислав Денев.
Всички присъстващи бяха прелестно сюрпризирани от проведената по време на форума лотария, която се състоя с помощта на 11 водещи български СПА хотела, общително предоставяйки безвъзмездни ваучери „ уикенд за двама в България ”. Тези хотели, посредством СТИВ – Молдова, направиха и спомагателна реклама в региона на туризма и гостоприемството на българските хотелиери от България. Сред „ късметлиите ” бяха посланици, представители на компании и институции от Молдова.
По време на форума СТИВ и посолството на България в Молдова получиха медийната поддръжка на шест водещи молдовски малките екрани и публицисти, като СТИВ ще разчита и на поддръжката на български медии. „ Като една от първите медии, на която горещо благодарим ИА „ Фокус “, сподели Бронислав Денев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР