Киселата храна и напитки предразполагат към авантюри и рискове, а

...
Киселата храна и напитки предразполагат към авантюри и рискове, а
Коментари Харесай

Учени: Киселото предразполага към авантюри и рискове

Киселата храна и питиета подготвят към случки и опасности, а сладката - към нерешителност, заяви сп. " Ню сайънтист ".

Учени от университета на Съсекс изследваха по какъв начин петте съществени усета се отразяват на склонността към опасности. Те работиха със 70 доброволци във Англия, като им дадоха да пият чиста вода, или вода с добавки, тъй че да е солена, сладка, кисела, горчива или с усет умами. След това ги накараха да играят на видеоигра с парични награди.

Доброволците, пили сладка вода или с усет умами, играели по-консервативно. Най-рисково се държали пилите кисела напитка.

Експериментът е още един и със 71 участници във Виетнам, където усетът умами е доста известен. Резултатите са същите, което допуска, че резултатът е повсеместен.

Ръководителката на екипа Мариана Орбит сподели, че няма пояснение за този резултат. Известно е обаче, че вкусовите чувства са свързани с когнитивни резултати, съобщи Българска телеграфна агенция. Те освен управляват избора на храна, само че и предсказват черти на характера, въздействат върху държанието, работната памет, даже склонността към алкохол.

Резултатите от проучването могат да оказват помощ в лекуването на психологични болести. Възможно е да вземем за пример кисели дъвки да създадат хората с тревожни разстройства по-смели.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР