Кирило-Методиевският научен център ще отбележи празника на св. св. Кирил

...
Кирило-Методиевският научен център ще отбележи празника на св. св. Кирил
Коментари Харесай

Кирило-Методиевският научен център при БАН почита своите патрони


Кирило-Методиевският теоретичен център ще означи празника на св. св. Кирил и Методий с академично празненство "Корени на българската нематериалност и знание" на 10 май от 11 ч. в огромния салон на централната постройка на Българска академия на науките.

На събитието ще участват ръководителят на Българска академия на науките и делегацията на Македонската академия на науките и изкуствата, която ще дойде в София за празника по покана на Българска академия на науките. В програмата са включени две беседи, представящи проучванията по кирилометодиевистика в Българска академия на науките от Освобождението до наши дни. За това, какво е довело една млада полска изследователка на Кирило-Методиевото дело в Българската академия на науките, ще приказва доктор Евелина Джевиецка, член на интернационалния екип от учени, работещи в КМНЦ.

В рамките на празненството ще бъде показан неотдавна издаденият от КМНЦ алманах "Климент Охридски в културата на Европа", включващ отчетите на 54 участници от 10 страни (Австрия, България, Германия, Гърция, Италия, Македония, Русия, Словакия, Словения и Сърбия). За тази книга - събитие в науката, ще опишат чл.-кор. Св. Куюмджиева, акад. В. Гюзелев и проф. А.-Мария Тотоманова. Тържеството ще продължи с концерт на хоровете на НГДЕК "Константин-Кирил Философ", озаглавен "Възрожденски ученически песни за празника". Събитието ще приключи с разкриване на изложбата "Възрожденски щампи и йерусалимии", съхранявани в РИМ във Варна, която за първи път се показва в столицата. Тя е част от интернационален теоретичен план на КМНЦ и Центъра за проучване на християнството при Еврейския университет в Ерусалим. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР