Кирил Петков ще отиде без решение за вдигане на ветото

...
Кирил Петков ще отиде без решение за вдигане на ветото
Коментари Харесай

Премиерът отива в Брюксел без решение за вдигане на ветото над РС Македония

Кирил Петков ще отиде без решение за повдигане на ветото на районен съд Македония в Брюксел за срещата на водачите на Европейски Съюз на тематика “Европа и Западни Балкани”. Независимо, че от ГЕРБ оповестиха безпрекословна поддръжка за евроинтеграция на Западните Балкани, Петков и депутатите от “Продължаваме промяната” се пробваха по всякакъв начин да заобиколят да има решение на Министерския съвет, което в Народното събрание да бъде гласувано.

Началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова обаче разгласи, че Кирил Петков няма да отстъпи от изказваната формула за решението за районен съд Македония, а точно - решението първо да мине през парламентарната комисия по външна политика в Народното събрание, по-късно през пленарната зала, където да получи необятна поддръжка и по-късно през Министерския съвет. А опозицията съобщи, че държавното управление залага противоконституционни проблеми с сходни хрумвания.

От 15.00 часа, за когато беше планувано съвещанието на Министерския съвет, комисията по външна политика също се събра да заседава.

Депутатите от опозицията припомниха, че по Конституция външната политика на България се води от Министерския съвет, а не от Народното събрание. Въпреки че външният министър Теодора Генчовска също беше а съвещанието на комисията в Народното събрание, болшинството от депутатите взеха решение съвещанието на комисията да бъде отсрочено, защото методът, препоръчан от ГЕРБ-СДС да има първо решение на държавното управление, а по-късно и изговаряне на Народното събрание.

“Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народно събрание, той е водещата институция и чакаме да вземе ясни и виновни решения”, акцентира в коментар и президентът Румен Радев.

Президентът обаче предизвести, че в този миг ветото не може да бъде вдигнато без да бъде подписан Двустранният протокол сред София и Скопие, чийто първичен вид не регистрира националните ползи на България.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР