Кирил Петков съобщи важна новина за България.Споразумението за кохезионния фонд

...
Кирил Петков съобщи важна новина за България.Споразумението за кохезионния фонд
Коментари Харесай

Премиерът: Споразумението за усвояване на 22 млрд. лв. от ЕС е готово

Кирил Петков заяви значима вест за България.

Споразумението за кохезионния фонд е политически и механически готово, ще бъде подписано в идващите няколко дни. Размерът му е 22 милиарда лева Това сподели министър председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет, след срещата си с европейския комисар по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра.

Двамата са разискали параметрите на идното подписване на Споразумение за партньорство на Република България за интервала 2021-2027 година, в което са заложени потреблението на европейските фондове за интервала 1 януари 2021 година - 31 декември 2027 година

„ Едновременно с това говорихме и за Фонда за обективен преход, който е с размер от 2,6 милиарда лева, които би трябвало да бъдат напълно написани и готови до края на годината, с цел да можем да ги усвоим, започвайки още тази година “, означи министър председателят, представен от Българска телеграфна агенция.

„ За да може България да успее да ги усвои, би трябвало да имаме устойчиво държавното управление, което има ясна тактика и работи с Европейската комисия “, сподели още българският министър председател.

Оперативните стратегии детайлизират Споразумението за партньорство и съставляват подробни проекти, в които страните членки на Европейски Съюз дефинират по какъв начин ще бъдат изразходвани средствата от структурните и кохезионния фондове по време на програмния интервал. През интервала 2021-2027 година България възнамерява 10 стратегии.

Нулевата приемливост към корупцията е значимо изискване за кохезионните вложения в България за новия седемгодишен интервал, сподели, от своя страна, европейският комисар по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра.

„ Заедно с българските управляващи финализирахме съглашението за партньорство за бъдещите кохезионни вложения и новата серия стратегии – 11 милиарда евро за интервала 2021 – 2027 година “, означи Ферейра.

„ Това е взаимен артикул, създаден от всички сътрудници. Заедно ние ще създадем по този начин, че той да работи, като се концентрираме върху няколко съществени целта. На първо място е модернизирането на стопанската система и цифровизацията. Споразумението за партньорство включва поддръжка за новаторски компании. Вторият приоритет е зеленият преход. Важно е, че има превръщане на стопанската система, с цел да се понижи зависимостта от въглерод в всекидневието “, посочи еврокомисарят.

Елиза Ферейра уточни още, че кохезионната политика е главен лост за оказване на помощ на страните членки, а България е приближен сътрудник в постигането на общите цели на Европейския съюз. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР