Кирил Ивановинвестиционен консултант Най-резкият и дълбок спад от рекордните нива

...
Кирил Ивановинвестиционен консултант Най-резкият и дълбок спад от рекордните нива
Коментари Харесай

Липсата на буфери се запълва с печатане на пари

Кирил Иванов

капиталов съветник

Най-резкият и бездънен спад от рекордните равнища на главните международни борсови показатели беше преустановен през седмицата, въпреки и за малко. Така мечтаната глътка въздух пристигна след гласуваните избавителни пакети за трилиони долари, евро, паунди и йени, които държавните управления се приготвиха да похарчат в битката с икономическите последствия от болестта с ковид. На централните банки ще им се наложи да "напечатат " в допълнение финикийски знаци, защото няма основани безусловно никакви буфери по време на хипотетичният напредък на международната стопанска система, следен през последните 10 години.

Реалната стопанска система стартира да демонстрира първи признаци на рецесия - мощно утежняване на упованията на бизнеса и невъобразим растеж в заявките за подкрепяне при безработица. Подготвяната поддръжка за засегнатият бизнес и население варира от безлихвени заеми през мораториум върху отговорности и стига до попълнени чекове, които "пристигат по пощата ". Това са заплащанията, станалите известни като "хеликоптерни пари ". Неуправляемата инфлация и паническият метод за справяне със обстановката накара доста вложители да търсят незабавна опция за кешовите си наличия, каквато беше съвсем всичко, което можеше да се закупи сега. Това оцвети с "тъмно зелено " показателите и най-пострадалите акции бяха най-агресивно закупени. Действията на държавните управления и на централните банки дадоха доста мощен подтик и на скъпите метали, които пострадаха доста при първичният ликвиден вакуум. Златото бързо доближи върховите си равнища от края на февруари към 1700 $ за тройунция. Наблюдавахме консолидация и при лекият недопечен нефт, който се разменяше на равнищата към 23-25 $ за барел.

И на "БФБ-София " се усети облекчение, в синхрон с интернационалните финансови пазари. Най-старият български борсов показател - SOFIX, означи растеж в границите на към 5% и още веднъж "превзе " равнищата над 425 пункта. Съвсем съгласно традициите най-купувани бяха книжата,които са най-пострадали от предходните разпродажби. "Химимпорт " съумя да възвърне към 15% от капитализацията си и доближи възходящо основното номинално равнище от 1 лева за дял. С над 10% - до 0.97 лева за брой нарастнаха и акциите на дъщерната Централна кооперативна банка (ЦКБ). Бързо възобновяване до към 1.77 лева от най-ниската точка от 1.56 лева за акция наблюдавахме и при акциите на Първа капиталова банка (ПИБ), въпреки че на седмична база липсваше растеж.

Сериозни фундаментални вести през седмицата излъчи и "Адванс Терафонд " АДСИЦ. Дружеството, инвестиращо активите си главно в аграрни земи, е продало дъщерната си компания "Атера 1 " ЕООД на "Верея строй " ЕООД, само че на този стадий няма информация за цената на договорката. Акциите на "Адванс Терафонд " не реагираха отчетливо на новината и се консолидираха към равнището от 1.60 лева за дял.

Очаквано от 23 март сдруженията "Еврохолд България " и "Сирма груп холдинг " напуснаха SOFIX, а на тяхно място в показателя влязоха "Стара планина холд " и "М+С Хидравлик ". Новите "сини чипове " разгласиха влошаващи се финансови резултати за март. "Стара планина холд ", да вземем за пример, предвижда 10.3% спад на консолидираните продажби за първото тримесечие на годишна база - до 55.8 млн. лева, до момента в който при "М+С Хидравлик " данните сочат спад в приходите с 4.47% на годишна база до 28.2 млн. лева и облага от 3.08 млн. лева, което е понижение с 10% на годишна база.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР