Кирил Домусчиев, сн. БГНЕС Председателят на Конфедерацията на работодателите и

...
Кирил Домусчиев, сн. БГНЕС Председателят на Конфедерацията на работодателите и
Коментари Харесай

Домусчиев обвини Валери Симеонов в 90% лъжа за БМФ и се закани да го съди


Кирил Домусчиев, сн. БГНЕС

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и притежател на " Български морски флот " (БМФ) Кирил Домусчиев упрекна вицепремиера Валери Симеонов, че 90 % от изказванията му за БМФ са погрешни и се закани да го съди, тъй като му омръзнало цяло лято да слуша неистини.

Домусчиев и Симеонов са в конфликт за БМФ поради арбитражно решение, съгласно което приватизационният контракт за морския флот може да бъде изменен и на страната да не се заплати наказателна клауза за неизпълнението му в размер на 55 млн. лева През септември Симеонов даде договорката за БМФ на прокурор като продължение на борбата против Домусчиеви с подхванатото към този момент пред Върховния касационен съд при започване на юли 2017 година обжалване на решението на Арбитражния съд на БТПП.

" Колкото по-малко страна в стопанската система, толкоз по-добре. Това е потвърдено на всички места по света. Държавата би трябвало да оказва помощ, само че не и да ръководи избрани браншове и да се бърка в работата им ", съобщи пред БНР във вторник Домусчиев. Той изясни, че по принцип извършва отговорностите по контракта с страната за БМФ, само че в тази ситуация е бил изправен пред невъзможност.

" Български морски флот " беше тежка договорка, купихме сдружението с немските си сътрудници в пика на тази промишленост. Няколко месеца откакто влязохме в сдружението, фрактовият пазар се срина. Имаше противоречащи си условия - по контракт трябваше да понижа междинната възраст на корабите, само че множеството от тях бяха на 40 години. Тези несъгласия те вкарват в невъзможност - да направиш нещо положително за компанията, само че да не изпълниш условие и да те глобят ", описа Домусчиев.

Той добави, че компанията е била избавена и е била на ръба да влезе в черния лист, поради напредналата възраст на съдовете в нея. Според него е значимо да се гледа какъв е тонажът на корабите в сдружението, а не броят им, тъй като преди е имало голям брой дребни по тонаж кораби, които не са били рентабилни. Домусчиев съобщи, че ще подведе вицепремиера под правосъдна отговорност.

" 90% от изказванията на Валери Симеонов са погрешни. Ще го осъждам, тъй като цяло лято чувам неистини. Опитва да въздейства на съда, което не е редно за политик от ръководството. Смятам, че вицепремиерът има подбуди да ни нападна ", сподели той.

Бизнесменът добави, че е вложил стотици милиони в БМФ, поради което отхвърли изказванията, че се пробва преднамерено да провали сдружението.

Председателят на КРИБ разяснява още, че минималната работна заплата не би трябвало да се дефинира от държавното управление под натиска на синдикатите, а би трябвало да се пресмята по формула, която взима поради доста фактори. Според него тази формула ще докара до това минималната работна заплата да е на 45% от междинната, което би означавало, че тя ще пораства непрекъснато.

По думите на Домусчиев е обикновено в някои браншове на промишлеността да са срещу повдигането на минималната работна заплата, тъй като продуктивността на труда в тях е ниска. Той дефинира като погрешни данните, че продуктивността на труда в България изпреварва тази на европейски страни като Германия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР