Кирил Ананиев забрави обещанието си здравната каса да заплати забранените

...
Кирил Ананиев забрави обещанието си здравната каса да заплати забранените
Коментари Харесай

Въпреки протеста и ветото здравният министър не отстъпва за мораториума върху лекарствата

Кирил Ананиев не помни обещанието си здравната каса да заплати неразрешените медикаменти, в случай че се покриват най-малко в девет европейски страни и избра да намира политически и фармацевтични конспирации в митингите против мораториума.

© Анелия Николова Още по тематиката
Президентът наложи несъгласие върху мораториума за заплащане на нови медикаменти

Пестенето на средства не може да е за сметка на конституционните права на жителите, написа в претекстовете на президента
8 дек 2017
За кого е нездравословен мораториумът върху нови медикаменти и лечебни заведения

Поне към 1000 пациенти ще бъдат лишени от животоспасяващи медикаменти поради тласъка на ръководещите да спестят 25 млн. лева
4 дек 2017 Документ
Списък на медикаментите, които попадат под ударите на мораториума
Одобреният от болшинството в Народното събрание едногодишен мораториум върху заплащането от здравната каса на нови медикаменти без аналог стана причина бюджетът на институцията за идната година да не бъде обнародван. В петък вечерта президентът Румен Радев наложи несъгласие върху закона тъкмо поради частта с мораториума върху медикаментите. В просторно послание президентът стимулира дейностите си с това, че текстът нарушава Конституцията, както и редица интернационалните актове, по които България е страна като Конвенцията за правата на индивида и биомедицината, Международния пакт за стопански, обществени и културни права и други

Вместо да направи работещ механизъм за достъп на заболели хора до лекуване, здравното министерство продължава да упорства и да пази предлагането си да се пести тъкмо от медикаменти. Веднага след известието за ветото от министерството разпространиха позиция, че прекъсването на бюджета е " голословно и изрично е в ущърб на ползите на пациента. " В събота десетки пациенти стачкуваха против мораториума пред постройката на Народното събрание, а към тях се причисли омбудсманът Мая Манолова. След митинга здравният министър и екипът му свикаха незабавна конференция, по време на която упрекнаха протестиращите против мораториума в отбрана на тесни корпоративни ползи и се пробваха да защитят несъстоятелните си финансови претекстове за възбраната.

Междувременно от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, която сплотява представителствата в България на интернационалните концерни, разпространиха прецизен лист на медикаментите, които няма да доближат до пациентите, в случай че мораториумът влезе в действие. Става въпрос за 21 медикаменти, които засягат над 1000 пациенти и ще костват на бюджета към 25 млн. лева при 1.1 милиарда лева за медикаменти. Всеки от медикаментите се заплаща от множеството здравни каси в Европейски Съюз и е с потвърдено деяние (виж прикачения файл).

Мотивите на президента

Според претекстовете на президента с мораториума се засягат съществени конституционни права на жителите като правото на здравно обезпечаване по член 52, алинея 1 от Конституцията, което подсигурява на жителите налична здравна помощ.

" Така се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година, иначе казано - дискриминация на едни обезпечени по отношение на други ", написа в претекстовете си Румен Радев. Според него един подобен мораториум не може да бъде стимулиран с фискални съображения.

" Действително, лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост. Преграждането на опцията за възнаграждение на лекуване с новаторски медикаменти и на такива, включени в позитивния лист, които за първи път би трябвало да се заплащат през 2018 година, е официално. То не се предпоставя от друга конституционно обезпечена полезност, а е обвързано само от времето за използване на възбраната. Тя ще работи без значение от изгодата при лекуването с такива лекарствени артикули и без значение дали има налични средства по бюджета на НЗОК, " написа в претекстовете на президента, които са оповестени на уеб страницата на президентството. Според президента рестрикцията нарушава освен Конституцията, само че и редица интернационалните актове, по които България е страна.

Защо митингът е рядък

Ветото на президента значително разколеба пациентите и жителите, които бяха насрочили митинг против мораториума в събота сутринта. От стотиците, декларирали присъединяване, под 100 пациенти стачкуваха пред постройката на Народното Събрание. Те обявиха, че няма да позволен геноцид от страна на ръководещите.

В събитието се включи и омбудсманът на републиката Мая Манолова, която удостовери, че в случай че възбраната не бъде анулирана след президентското несъгласие от петък, изрично ще я нападна в Конституционния съд.
" Тъжното е, че нито лекарите, нито пациентите приказват за казуса. Когато си директно подвластен от системата е доста мъчно да се осмелиш да кажеш нещо. Този " геноцид " не трябва да бъде допускан, президентът Радев направи първата крачка с наложеното несъгласие. Сега всичко е в ръцете на Народното събрание ", уточни пациентът Аделина Банакиева, представена от Bulgaria ON AIR.

Според Иван Димитров, ръководител на федерация " Български пациентски конгрес ", която сезира президента Румен Радев с молба за налагане на несъгласие върху дискриминационните текстове, с мораториума ще се спестят към 25 млн. лева, само че пациенти с онкологични и редки болести, ще бъдат лишени от неповторими лекарства, които могат да им оказват помощ да живеят със болестта си, да забавят хода на заболяването или напряко да спасят живота им.

Като цяло към митинга не се причислиха голям брой пациенти и лекари. Причината за пациентите е ясна - хората са обезпокоени за живота и лекуването си и нормално не вземат участие всеобщо в митинги. Професионалната общественост пък е обезпокоена от първите изяви на новия здравен министър. Първата беше за разрушена група за противозаконен износ на медикаменти. Правителството разгласи този триумф на службите предишния уикенд, само че от този момент няма никакви вести за задържани и упрекнати за това. Освен това за този проблем се знае от половин година и той мъчно може да служи като опрощение за мораториума.

Няколко дни по-късно Кирил Ананиев насрочи първата си конференция като министър. Вместо да заяви целите си, събитието беше с присъединяване на основния прокурор и вътрешния министър. На него стана ясно, че трите институции взаимно ще ревизират държавните и общински лечебни заведения за неизгодни контракти. Всичко това беше явен сигнал към шефовете и лекарите в държавните клиники, че могат напълно скоро да изгубят работата си, защото Министерство на здравеопазването е техен принципал. Именно това е една от аргументите експертите, изключително от държавните лечебни заведения, да отхвърлят да застанат с имената си зад професионални разбори за упования резултат от мораториума.

На страната на здравния министър, който преди няколко месеца, към момента в битието си на заместник-финансов министър предложи мораториума, застанаха единствено съсловните организации на лекарите и двама шефове на държавни лечебни заведения. По принцип Българският лекарски съюз от години е на позиция, че би трябвало да има повече средства за лечебни заведения и прегледи, а не за медикаменти. Двамата шефове на държавни лечебни заведения не са онколози, само че за сметка на това са назначени от различен здравен министър и евентуално държат да запазят постовете си. Техните подчинени досега не са изказвали професионални позиции по мораториума по разбираеми аргументи.

Несъстоятелната отбрана на мораториума

Веднага след митинга на пациентите Кирил Ананиев свика конференция, по време на която съобщи, че желае да се обърне към всички хора, които имат потребност от лекуване на тежки болести. Мотивите му, обаче, бяха изцяло непрофесионални в областта на фармацията.

Първоначално Ананиев назова митинга и президентското несъгласие " голяма операция от дребен брой хора, които обслужват частни корпоративни ползи, манипулирайки и употребявайки една доста сензитивна тематика – здравето на българина, включително здравето на нашите деца. "

След това добави, че " няма заболяване, което да не е обезпечено с най-модерните прилагани в Европа и по света лекарства " – теза, която е безусловно погрешна на фона на листата с чакащите за покриване лекарства.
Здравният министър влезе и в конспирациите с натиска на фармаиндустрията да си върне вложенията в нови лекарства и в опорните точки за това, че новите медикаменти не са " задоволително изпитани ". Той разгласи, че по време на Съвета на министрите на опазването на здравето през седмицата множеството му сътрудници от Европейски Съюз, са споделили безпокойство, че новите молекули влизат на пазара, не всеки път минали през оценка на здравните технологии.

" Необходимо е да бъдат направени клиничните изпитвания и едвам когато сме сигурни в лечебния резултат въпросните молекули да бъдат реимбурсирани от касата, с цел да не се рискува здравето на жителите ", разяснява Ананиев, като предизвести, че имало случаи, в които пациенти получават съществени контузии, в резултат използването на нови, неизпитани лекарствени артикули.
" Има случаи дори, в които се стига до съдбовен край. Много деликатно би трябвало да разсъждаваме по тематиката за новите молекули. Трябва да търсим салдото, тъй като не постоянно новите молекули, преди тяхното изпитване носят позитивен резултат върху лекуването на хората ", добави той.

Въпросът с чакащите да се покриват в България медикаменти, обаче, напълно не е подобен и новият здравен министър би трябвало да го знае, въпреки че е неотдавна на поста. Както е видно от листата, възложен от асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, напълно не става въпрос за медикаменти в развой на клинични изпитвания, с цел да могат те да бъдат наречени пробни и с необоснован резултат. Всички тези медикаменти може и да са нови за България, само че от дълго време се покриват от здравните каси в останалите европейски страни. Единият артикул е от 2009 година, има медикаменти от 2010, 2011, а най-новите от последните две години са единствено две медикаменти.
Освен това те са били обсъждани за клиничен и стопански резултат от трите най-строги организации за оценка на здравните технологии в Европа - в Германия, Франция и Англия, преди да стартира заплащането им от съответните здравни фондове. Всички лекарства са минали и през българската комисия за оценка на здравните технологии и са дали отстъпка на здравната каса, с което извършват условията за възнаграждение и по българското законодателство.

Преди седмица по време на оповестяването на интервенцията против противозаконния износ на лекарства, самият Кирил Ананиев пое ангажимент, че в случай че тези " нови медикаменти се ползват в девет от страните-членки на Европейски Съюз, десетата страна ще бъдем ние ". Именно по тази причина в листата, изпратен от асоциацията, ясно се показва, че съвсем всички медикаменти, които биха попаднали в забранителния лист, се покриват от най-малко 12-13 страни в Европейски Съюз. Явно, обаче, Ананиев няма да извърши това заричане, тъй като избра да се обиди на ветото, митингите и обвиняванията в геноцид.

" През седмицата чухме доста обвинявания, доста обиди, назоваха ни по най-различни способи. Вглеждайки се в фрагментите, забелязах хора, които ги виждаме по разнообразни митинги, без значение от тематиката, по която се дебатира. Това демонстрира проведеният темперамент на този митинг. През седмицата обаче излязоха и български учени, излязоха и шефове на лечебни заведения, които се занимават професионално с лекуването на българските жители. Те, съгласно мен, споделиха истината и потвърдиха тезата, която се пробвам да потвърдя и аз пред вас ", сподели Ананиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР