Кипърският въпрос около действията на прокуратурата при фалита на КТБ

...
Кипърският въпрос около действията на прокуратурата при фалита на КТБ
Коментари Харесай

Адвокати: Прокуратурата е щурмувала КТБ на база на фалшива експертиза

" Кипърският въпрос " към дейностите на прокуратурата при банкрута на КТБ и надлежно - преследването на Цветан Василев, става все по-интересен.

Неясно по какъв начин прокуратурата преди съвсем 10 години взема решение да разпореди на една избрана кипърска компания - " Бейкър тили ", да изготви съдебно-икономическата експертиза за банката.

По думите през днешния ден пред Клуб Z на един от юристите на Цветан Василев - Константин Симеонов, 90% от обвиняванията за разпределяне на необезпечени кредити (и надлежно - приказките на Иван Гешев преди време за " кацането на Луната с дизелов мотор " - се крепят точно на тази експертиза.

Обаче...

Днес в съда на делото " КТБ ", което другояче добродушно си крета от 2017 година, отбраната показа две писма от Кипър - едно от шефа на " Бейкър тили " Сократис Евстратилу и едно от единия специалист, който пък директно е изготвил въпросната експертиза (другите трима към този момент не работели във фирмата).

За да е напълно занимателно, в писмото на " Бейкър тили " се казвало, че единствената им роля била да посочат специалисти на база на критерии, подадени от прокуратурата. Подчертават, също по този начин, че логото на компанията им е попаднало на експертизата по простъпка.

Самият експерт пък - някой си Антонис Василиу, написа, че за " експертизата " е употребена методологя, подадена от... българската прокуратура. И тя не съотвтства на нормалните способи, с които тяхната компания одитира.
Скоба за " подсъдимия Гешев "
Писмата през днешния ден не са огромна изненада - както е известно, през вчерашния ден самият Цветан Василев разкри, че през 2023 година е завел тъжба в островната страна за вероятно престъпление  " скрит план за машинация " (conspiracy to defraud). Като измежду посочените съучастници са " Бейкър Тили ", трима чужденци и последният, когото съдът ревизира, се споделя Иван Стоименов Гешев - тогава наблюдаващ прокурор на делото.

Краска в целия сюжет е, че през днешния ден в Спецсъда (нищо, че е закрит - делото се гледа в същата зала, в същата постройка и от същите хора) се разнесе, че начело незнайно лице е окачило транспарант:

" Гешев - задържан, по кое време? "

Съдебната защита излиза да търси плаката, само че по този начин и не го откри... 

Та, на база на двете писма през днешния ден отбраната изиска поврат в процеса, или казано на юридически език - смяна в хода на правосъдното разследване. А точно - краткотрайно да се изоставят бекрайните очевидци, които мрънкат едно и също - постоянно написано мотамо и де се издърпа напред четене и разискване на въпросната - основна съгласно отбраната - експертиза.

Константин Симеонов особено акцентира, че става въпрос за писма, които " слагат под съществено подозрение " истинността на експертизата, която е в основата на повече от 90 % от обвиняването.

" Освен, че не е ясно по какъв начин Прокуратурата на Република България в хода на досъдебното прозводство е стигнала до назначение на експертиза тъкмо във филиала на " Бейкър Тили " в Кипър, тя е направена, без да бъде следена от самата известна одиторска компания.

Това може да спести разпита на повече от половината очевидци ", счита юристът.

Той разгласи, че би трябвало незабавно въпросът да се прегледа с приоритет, с цел да се разиска - може ли тази експертиза да стои в основата на това обвиняване или ще се назначава повторна в друга компания, " и аз не знам коя ".

" Иначе с темповете ни не виждам по какъв начин ще се стигне в околните 5 години до разискване на експертизата ", акцентира юристът (Клуб Z припомня, че съвсем първата една година гвори единствено главният очевидец на прокуратрата - Бисер Лазов. А политци или депутати въобще пък не са в листата с поискани досега очевидци, б.р.)

Интересно е, че прокуратурата - представлявана от цели трима обвинители, изрази становище, че не възразява ходът на делото да се промени, като се изтегли незабавно разискването на " тези писма ". 

Съдия Виржиния Петрова също незабавно се произнсе, че " има логичност " да ги прегледат, след което постанови, че... отхвърля да промени хода на делото.

Защото - към чуване на движимости лица съдът трябвало да пристъпи, когато бъдат събрани всевъзможни други свидетелски показания, и това ще разреши " да бъде осъществен пълностоен разпит " на специалистите. А не по-късно някой очевидец да каже нещо, поради което да би трябвало да ги приканват отначало. После - като ще има разпит на чужденци, би трябвало да се промени организацията - да заседават доста по-начесто. Както и - когато са в края на делото, страните ще могат да стимулират искане евнтуално на нова експертиза. Имало затруднения и, че съдът би трябвало да прецизира адреси на въпросните хора - които са отвън България, те ще се изискват по линия на интернационалната правна помощ, това ще отнеме време и така нататък

" Отказвам промени на този стадий, като въпросът остава ", отсече арбитър Петрова и изясни на юристите - " Не го приемайте като отвод ".

Следващият ход незабавно на Симеонов бе да изиска следващ - неразбираемо кой към този момент - отказ на председателката на правосъдния състав. В пространна тирада, той упрекна Петрова - започвайки от днешния случай и стигайки до съществени негови претенции (например Цветан Василев непрекъснато декларира, че желае да бъде разпитан от дата 6 февруари 2019 г.), че нарушава съществени човешки права на отбрана, на правото, на Европейски съд по правата на човека, както и, че този съд е " политически стимулиран ". Това личало и от закриването му.

Като причини той посочи обстоятелството, че Сърбия доста пъти се е произнесла, че Василев е обект на политическо гонене и по тази причина му даде леговище, вместо да го екстрадира, както и че Интерпол занули алената бюлетина за неговото търсене, издадено от българската прокуратура - по същите аргументи. Намесен бе и Симеон Дянков - че по неговото дело (съобвиняем с Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и др.) даже финалната защита на някогашния министър била по скайп от Съединени американски щати. А " за Цветан Василев такава опция не се откри ". 

От тримата прокурори пламенна тирада в отбрана на правосъдния състав дръпна Наталия Станчева - че всички претенции са към този момент познати и остарели, че Симеон Дянков бил различен случай, тъй като той си е бил тук през цялото дело, единствено най-после не пристигнал, както и че не престава да я изумява какви политически претекстове на някого му се привиждат - Цветан Василев в никакъв случай не бил народен представител или министър председател и нямал платформа, по тази причина не е политик.

Симеонов единствено репликира:

" Не знам дали на сътрудника е известно, само че политическите претекстове не се отнасят единствено за политици. Не е нужно да си народен представител или министър, с цел да бъдеш преследван по политически аргументи. "

Развръзкта на въпроса занапред следва.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР