Кипърският президент Никос Анастасиадис и председателката на Европейската комисия Урсула

...
Кипърският президент Никос Анастасиадис и председателката на Европейската комисия Урсула
Коментари Харесай

ЕС трябва да участва в срещата по кипърския въпрос

Кипърският президент Никос Анастасиадис и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се съгласиха, че Европейски Съюз би трябвало да взе участие в неофициалната среща по кипърския въпрос, свикана от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, която ще се организира най-вероятно през април, съобщи организация КНА, представена от Българска телеграфна агенция.

Президентът е разговарял по телефона с Фон дер Лайен в събота и съгласно известие на държавния представител Кириакос Кушос те са разискали развиването на процеса за решение на кипърския проблем и идната неофициална среща. Анастасиадис и Фон дер Лайен се съгласили, че наличието на Европейски Съюз на тази среща е належащо и че съюзът би трябвало да се ангажира интензивно в напъните за решение на казуса на Кипър като страна членка на съюза.

Двамата са разговаряли още за идния Европейски съвет в края на март и са разискали връзките сред Европейски Съюз и Турция. Анастасиадис отбелязал, че Турция би трябвало да покаже, че в действителност е подготвена да усъвършенства връзките си с Европейски Съюз в границите на интернационалните и европейските закони. Пандемията от ковид също е била тематика на диалога. Кипърският президент благодарил на Фон дер Лайен и на еврокомисаря по опазването на здравето Стела Кириакидис за техните старания в битката с COVID-19 и имунизацията в страните членки.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен прелом, целящ да причисли острова към Гърция. През 1983 година бе провъзгласена така наречен Севернокипърска турска република /СКТР/, приета единствено от Анкара. Последният кръг от договарянията за наново обединяване на острова с посредничеството на Организация на обединените нации в швейцарския курорт Кран Монтана през 2017 година приключи без резултат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР