Кипър започва горещия летен сезон с повишена степен на опасност

...
Кипър започва горещия летен сезон с повишена степен на опасност
Коментари Харесай

Повишена опасност от пожари в Кипър заради горещото лято

Кипър стартира горещия летен сезон с нараснала степен на заплаха от пожари и опция за рискови произшествия за заличаване на околната среда, предизвестиха специалисти от способените органи. Климатичните промени се сочат като съществена причина за тях.
Рискът от пожари през юли и август ще е доста висок, съобщи шефът на Метеорологичната работа Клеантис Николаидис.
Според него това се дължи на намалелите превалявания навътре в острова и планинската част през първите месеци на годината спрямо предходни интервали, както и на предстоящите през лятото по-високи температури от естествените за сезона.
Климатичните промени и обезлюдяването на селските региони са двете съществени аргументи, които задълбочават казуса с горските пожари през последните години, сподели шефът на Отдела по горите Хараламбос Александрос.
Статистиката на отдела сочи, че 85% от пожарите са породени от човешка интервенция, от тях 66% заради немарливост и 34% съзнателно.
Избухналите от началото на тази година произшествия са по-малко от предходната година, само че се усилва размерът на изгорелите площи, регистрират още специалистите.
Според способените органи летният сезон е обезпечен с техника за гасене, като в оперативна подготвеност са 12 самолети и хеликоптери, чака се доставката на 42 противопожарни коли.
БНР>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР