Кипър е изправен пред сериозен проблем с 5-процентната ставка на

...
Кипър е изправен пред сериозен проблем с 5-процентната ставка на
Коментари Харесай

ЕС настоява пред Кипър за закон за ДДС-то в строителството

Кипър е изправен пред сериозен проблем с 5-процентната ставка на налога върху добавената стойност за притежателите на жилища, защото Европейската комисия насочи последно предизвестие към Никозия да одобри законопроект, който да контролира въпроса, който се обсъждаа от 2020 година насам.

Новият министър на финансите Макис Керавнос удостовери, че Кипър е надхвърлил периода, даден от Европейската комисия за споразумяване на въпроса, и е изложен на риск от наказания, в случай че той не бъде решен.

Последното предизвестие беше отправено през предишния декември, а министърът е дал инструкции законопроектът да бъде предпочитано утвърден.

Досега нямаше ограничаване за площта, която жителите могат да застроят, а понижената ставка на Данък добавена стойност от 5 % се прилагаше за първите 200 кв. м.

С новия законопроект обаче Комисията желае ниската ставка на Данък добавена стойност от 5% да се ползва за жилища за първите 170 кв.м., само че за останалата повърхност да се ползва Данък добавена стойност от 19%.

Освен това, с цел да може жителят да се възползва от мярката, жилището му не би трябвало да надвишава прогнозната стойност от 350 000 евро.

Ако главното им жилище надвишава 350 000 евро или 220 кв.м, потребителят няма да има право да се възползва от мярката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР