Киното като педагогически ресурс и периодически инструмент предоставя редица възможности

...
Киното като педагогически ресурс и периодически инструмент предоставя редица възможности
Коментари Харесай

Учител: Киното предоставя редица възможности на децата да учат и да развиват своите комуникационни умения

Киното като педагогичен запас и периодичен инструмент дава редица благоприятни условия на децата да учат и по този метод да развиват своите информационни умения. Това сподели Даниел Симеонов – преподавател по британски език и създател на кинопаралелка в ОбУ “Неофит Рилски ", с. Дерманци в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

" Киното е педагогичен инструмент за насърчаване на познания и умения. В полемиките за филмите се развиват социално-емоционалните им умения, презентационните умения, четивните умения. Но може би едно от най-важните неща е, че киното дава доста комфортно поле да се развива умеенето за работа в екип, защото децата би трябвало да се научат да работят в някаква заедност, с цел да могат да случат крайния план. И това доста добре работи с киното като инструмент. “

Даниел Симеонов показа още, че в този план се работи по френската методология CinEd. " Това е платформа и план, който се случва у нас и в множеството европейски страни, тъй че това са доста съответни педагогичен пътища, които следваме. CinEd е философия за един водоравен метод към киното и за срещата на киното като изкуство в класната стая. Той е една прелестна опция, защото има и запаси, които са особено създадени за учители, и надлежно и за възпитаници, “ изясни той.

Училището в село Дерманци става новаторско учебно заведение през 2019 година с въвеждането на кинообразованието в него. Идеята за тази иновация идва от шефа на учебното заведение Петя Кръстева, а образованието е поверено на Даниел Симеонов, който е кинорежисьор по обучение, което доста оказва помощ за развиването на другите действия, свързани с кинообразованието. " Това е нашата четвърта година, в която се занимаваме с кино. То е част от образователната стратегия, само че под разнообразни форми, като извънкласни форми, кръжоци, планове и така нататък случваме и други киноинициативи в учебно заведение. Имаме и своя кинозала, която е изцяло оборудвана и съвременна, “ посочи той.

По думите му би трябвало да има институционално схващане за значимостта на киното като част от образователната стратегия. " Той е законен педагогичен инструмент в страни, като Франция, в Португалия, страните от Европейския съюз, които имат специфична национална тактика за развиването на изкуствата в просветителната система. В Много европейски страни това е реалност, то е част от огромната идея за развиването на новите грамотности, които са ни нужни а бъдем съответни на ХХI век, като една от тях е медийната просветеност, а към този момент приказваме и за кинограмотност. “

На 10 май от 19.00 часа ще се организира събитието " Кино в учебно заведение – за какво и по какъв начин? “, проведено от " Заедно в час “/Teach for Bulgaria и PhotoSynthesis, преподавател на което ще бъде Даниел Симеонов. Събитие е благотворителна идея, където ще разиска в детайли  за това по какъв начин киното влияе на децата, тъй че те да са потребни на себе си и на обществото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР