Кинофестивалът във Венеция отваря врати за 80-ото си издание денс

...
Кинофестивалът във Венеция отваря врати за 80-ото си издание денс
Коментари Харесай

Започва 80-ото издание на кинофестивала във Венеция

Кинофестивалът във Венеция отваря порти за 80-ото си издание денс и ще показа дълго чакани филми, заяви Ройтерс. Във Венеция се чакат по-малко звезди от нормално, защото стачката на холивудските артисти не разрешава на доста звезди да участват на фамозния червен килим.

Художественият шеф на фестивала Алберто Барбера е очаквал това и е съумял да притегли един от най-ярките звезди през последните години, оборвайки мрачните прогнози за всеобщо отсъствие на огромни студийни продукции.

„ Знаем, че някои гении няма да могат да участват … Но други ще дойдат, тъй като работят за самостоятелни продукции “, сподели той за телевизия Ройтерс. „ Така че всичко е наред. Изглежда доста позитивно. “

Нови филми на режисьори като Брадли Купър, Йоргос Лантимос, Дейвид Финчър, Майкъл Ман, София Копола, Ава Дюверней и Рюсуке Хамагучи ще се състезават за влиятелната премия „ Златен лъв “ на събитието, което продължава до 9 септември, оповестява Българска телеграфна агенция.

Но надалеч от каналите на Венеция чувството за рецесия завладява бизнеса с филми, със стачките на главните профсъюзи на актьорите в Съединени американски щати и на сценаристите, довели огромна част от развлекателната промишленост в застой.

„ Ако стачките продължат по-дълго, това ще има голям негативен резултат върху върху идващия сезон и сезона на премиите “, сподели Барбера.
Венеция всекидневно показва огромни любимци за „ Оскар “-ите
Осем от последните 11 награди „ Оскар “ за най-хубав режисьор бяха присъдени на филми, които дебютираха във Венеция, в това число „ La La Land “ през 2016 година, режисиран от от тазгодишния ръководител на журито Деймиън Шазел.

„ Ще се изненадам, в случай че не забележим Дейвид Финчър, или Брадли Купър, или София Копола в конкуренцията за „ Оскар тази година “, сподели Барбера.

Финчър режисира „ Убиецът “ – трилър за безсърдечен наемен палач, изигран от Майкъл Фасбендер, а Купър режисира и взе участие в „ Маестро “ за композитора Ленард Бърнстейн. Копола ще показа „ Присила “, основан на записките на Елвис Пресли и с присъединяване на Кейли Спейни.

Друг предстоящ биографичен филм е „ Ферари “ на Майкъл Ман, в която Адам Драйвър е в ролята на италианския авто производител Енцо Ферари, Пенелопе Крус е в ролята на неговата брачна половинка. „ Ферари “ е самостоятелна продукция, която не е направена от някое от огромните холивудски студия и актьорският състав е получил утвърждение от Гилдията на актьорите в Съединени американски щати да популяризират кино лентата.

Не е несъмнено, че Драйвър или Круз ще се появят, само че измежду водещите артисти, които се чакат във Венеция, са Джесика Частейн, която е с основна роля в новия филм на Мишел Франко „ Спомен “, и Мадс Микелсен, който извършва основната роля в „ Обетована земя “ на Николай Арсел.

Венеция ще даде естрада и на новите филми на Уди Алън, Люк Бесон и Роман Полански, трима режисьори, наранени от кавги, свързани с #MeToo, които бяха загърбени от доста фигури в промишлеността през последното десетилетие.

Бесон се завръща на фестивала, откакто беше оневинен през юли от обвиняванията в обезчестяване, повдигнати против него през 2018 година от актриса. Той отхвърля да е направил нещо неправилно, както и Алън, който беше упрекнат в нахлуване над осиновената си щерка, само че беше оневинен от полицията. 90-годишният Полански избяга от Съединени американски щати поради присъда за обезчестяване на 13-годишно момиче през 1977 година – закононарушение, което той признава.

„ Историята на изкуството е цялостна с нарушители, които са създали красиви творби на изкуството. Защо не и Полански? Той е един от най-великите велики майстори, които към момента работят “, споделя Барбера.

Филмът на Бесон „ Догмен “ е в конкурсната стратегия, до момента в който първият френскоезичен филм на Уди Алън „ Coup de Chance “ („ Късмет “) и филмът на Полански „ Дворецът “ ще бъдат показани отвън конкурсната стратегия.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР