Кинаджии и обикновени зрители буквално изригнаха срещу режисьора Максим Генчев

...
Кинаджии и обикновени зрители буквално изригнаха срещу режисьора Максим Генчев
Коментари Харесай

Фейсбук изригна: Максим Генчев уби Ботев

Кинаджии и елементарни фенове безусловно изригнаха против режисьора Максим Генчев минути, откакто БНТ1 излъчи на 2 януари вечерта най-новия филм на режисьора, отдаден на поета и бунтовник Христо Ботев. Малцина са тези, които поздравяват Генчев за новата му игрална лента.

" Вече е ясно кой умъртви Ботев - Максим Генчев ", написа в обществената мрежа писателката Веселина Седларска. Генчев бе и режисьорът на " Дякон Левски ", който също провокира вълна от крайни реакции.

" Ако желаете да прокълнете някого, пожелайте му да бъде изработен биографичен филм за него от Максим Генчев. Той се изгаври един път с Левски, в този момент и с Ботев ", написаха гневни фенове във фейсбук.



Официалната премиера на " Ботев " беше точно на 3 март предходната година, като персонално президентът Румен Радев пристигна да поздрави екипа. Филмът мина някак си неусетно в някои кина и реакции за него нямаше. Но след телевизионната му премиера нощес се отприщи вълна от отрицателни мнения по адрес най-много на режисьора Максим Генчев.

В ролята на Ботев е Деян Жеков, а на Венета - Неда Спасова. Във кино лентата вземат участие и Ники Илиев, Георги Кадурин, Матей Генчев. Сценаристи са Максим Генчев и Десислава Ковачева, която е и продуцент. Копродуцент на кино лентата е Българска национална телевизия. Гневните рецензии обаче не са към актьорите, а главно към режисьора, който е в основата на кино лентата.



Ето и коментара на авторитетния кинокритик Деян Статулов:

" Днес живеем в свободна страна и всеки съгласно интелекта, гения и упоритостта си има опция да твори какво си пожелае. Проблемът е, когато бездарието вземе връх и стартира да се припознава и толерира на високо институционално равнище в лицето на държавната власт или публичните медии (като БНТ). Така последователно и незабелязано се трансформира в норма и образец.

Критиката има своя виновност, само че тя през годините остана без  съпротивителни сили разследване на нейното непрестанно сатанизиране точно от посредствени създатели и маргинализиране от медиите за сметка на ПР и начин на живот ревюта. Единствения излаз е ежедневно да се противопоставяме на набезите на тази незначителност и да не мълчим, а ясно да показваме позиция – персонална, креативна, критическа.

Чест прави на Христо Христозов (програмен шеф на Дома на киното, б.ред.), че не програмира кино лентата „ Ботев “ в Дом на киното. Както и Кино " Влайкова ". Така се възпитава усет и основава имидж на кино.
П.П.: По времето на социалистическа България, значимите исторически, поръчкови и пропагандни филми ги разпореждаха на надарени създатели. #КОЙ знае за какво. "



Писателят Данаил П. Парнаров също не спести острите си рецензии към кино лентата за Ботев.

" Бедний ми бедний Ботев, добре че те целнаха отрано, та не се наложи да гледаш кино лентата за теб, който Максим Генчев и компания сътвориха във връзка твоята годишнина.

Не просто слаб, а тотално несръчен филм за Ботев: схематизъм, позьорство, престореност, неубедителност, театралничене и някакво надълбоко пренебрежение към личността на Ботев.
Явно единствено с пари, искания и обикновено хайляшко гръмогласно жалко патриотарство не става. "



Журналистът Мартин Карбовски също разкритикува кино лентата:

" Ех, таман щях да напиша нещо положително за Ботьова, кино лентата на Максим Генчев, и тоя ми ти австрийски капитан Дагоберт пусна сълза за клетите четници. А бе, ей! Ще си замълча - евала, снимали, правили, до момента в който не ни се получи - би трябвало да се пробва да се опише тая история. Само едно не ми дава мира - има там един облик на един мекушав въстаник, пусто да остане!!! Кой или какво е това - обяснете ни?!? И по какъв начин ще го развиете като облик многопланов и многополов около Четоводеца?!? Има ли емотикони за слисани фенове?!?!

Е, не Максиме, не си човек - полисексуалната еднаквост на четниците в облика на Вела е кинематографична мастурбация. ЗАЩО БЕ, за какво по този начин бе… позор ме е от Захари Стоянов и неговия лист ботьови четници. Продажна работа. Най-добрият артист е кмета на Калофер, а черкезите са доста по живописни от четниците. Но в тяхната сюрия и башибозушка злочестина не можахте ли да вкарате и една жена на кон - Айше против Вела, с цел да мине конфликта на друго, в@гинално равнище? Това не е задоволително демократично.

Абе избива ме на плач. Искам да се върна във времето. Да се върна, да намеря лудата безсрамник Христо и да му пусна тоя филм. Какво ще каже Ботев, какво ще каже, в случай че разбере по какъв начин го описваме през новото ни иго, а - по какъв начин мислите?! Каква критика щеше да излезе в неговата Дума, а?!?! А? "



Ето и още реакции от мрежата:

" Жалко е, че в Българска национална телевизия, която излъчи това нещо като нищо, към този момент няма живописен съвет. Той би спрял такова изумително проваляне и би икономисал националното оскърбление в навечерието на 175-годишнината от рождението на най-големия български стихотворец и журналист след броени дни. Освен неналичието на естествен сюжет и на съответна постановка, профанския монтаж, нищо-и-никаквите фотоси, подигравката с мъртви хора, освен това национални герои, чрез цитати от поезията на Ботев, е повече от прекомерна ". 

" Отвратителни боза, комбинация от соц натурализъм с подвиг а ла Чапаев и редом нихилистично обрисуване на революционерите и четниците като разпасана тайфа идиоти. Изглежда и е предопределен за интелектуалното равнище, в случай че не на идиоти, то най-малко на кръгли невежи по въпроса (мнозинството от народонаселението).

По всичко проличава, че интелектуалното ниво на основателите също е на равнище идиоти. Например борбите на четата си показват като безкрайни поединично битки, най-много с голи ръце. Приличат на безграмотници, които не са си създали труда да прочетат нещичко за Ботйов ( да не приказваме за З. Стояновата фундаментална биография, писана единствено 10 година след гибелта на Ботйова, книга която би трябвало да бъде прочетена от ВСЕКИ, който се счита за българин) и за четата, а са се уповавали единствено на личната си (болна) фикция.

Финалните подиуми са издържани по разпоредбите на социзкуството, въодушевени от руската школа... Изглежда по този начин им го преподават в НАТФИЗ-а.

Сложили са и малко джендър (модерно е) и анти Обретеновски внушения (наследство от соца), турили са и малце полови подмятания (посред борба!), както и щипка авантюристичен детайл. Изглежда по този начин им го преподават в НАТФИЗ-а. Всичко поръсено щедро с подправен възторг, безумие и Ботйови стихове. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР