Ким Кю-Ли се вълнува, когато говори за семейството, което е

...
Ким Кю-Ли се вълнува, когато говори за семейството, което е
Коментари Харесай

Затвор, изтезания и евентуално екзекуция: Съдбата на дезертьорите от Северна Корея

К им Кю-Ли се вълнува, когато приказва за фамилията, което е изгубила. Сигурно от време на време ѝ се коства, че от тях са останали единствено призраци - това се случва, когато си беглец от Северна Корея.

Когато говори за по-малката си сестра Ким Чхол, в нея се долавя доста особена, доста сурова болежка, предава Sky News.  

В края на 90-те години на предишния век Кю-Ли избягала от Северна Корея в Китай. Но в границите на няколко дни тя е продадена от трафиканти, принудили я да подписа брак. 

Тя прекарва идващите 25 години в страната, само че била задържана през 2023 година от китайската полиция и депортирана назад в страната, от която е жертвала толкоз доста, с цел да избяга. 

Групи за отбрана на човешките права са декларирали пред екип на Sky News, че съгласно тях депортирането на севернокорейски дезертьори от Китай продължава " с бързи темпове ". 

Това се случва, откакто през октомври се организира най-голямата всеобща депортация от най-малко десетилетие насам, като единствено за един ден бяха върнати до 500 души. Още 100 души бяха депортирани по-рано през август и септември. 

Това провокира такава паника, че в Китай беше запитан за първи път по този въпрос по време на Универсалния периодически обзор (УПП) на Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации - четвъртият сходен обзор на положението на правата на индивида в Китай от 2009 година насам. 

Екипът на Sky News се е срещнал с Ким в дома ѝ в Мордън, Южен Лондон. Тя има своя лична забележителна история за бягството си през севернокорейската граница в Китай като тийнейджърка. В последна сметка тя съумява да стигне до Обединеното кралство. 

ZRSD Party Human Rights in China: China under pressure over deportation of North Koreans. Statement from the President of the Federal Central Council of Blacks in Germany - ZRSD party, politician, Joao Mario Bembo, condemns this unjust forced repatriation.
— Civil rights activist and German politician (@RightsGerman)
Продадена на мъж, който е три пъти по-възрастен от нея 

По време на бягството си Ким Кю-Ли не взима със себе си по-малката си сестра. Ким Чхол отпътува за Китай няколко години по-късно на 14-годишна възраст, с цел да избяга от опустошителния апетит, обхванал Северна Корея. В рамките на няколко дни след бягството си Ким Чхол е продадена от трафиканти на мъж, който е три пъти по-възрастен от нея. След това сестра ѝ губи всякаква диря от нея през идващите две десетилетия. Едва през 2020 година, благодарение на китайските обществени медии, те се свързват още веднъж все пак. 

" Чувствах, че имам целия свят. Всеки ден си говорехме, просто плачехме ", спомня си с усмивка Ким.  

HUMANITARIAN CRISIS UNFOLDS AS 600 NORTH KOREANS VANISH FOLLOWING MASS DEPORTATION FROM CHINA

In a deeply troubling development, up to 600 North Koreans have reportedly " vanished " after being forcibly repatriated from China to their isolated homeland, raising concerns about…
— Emerald Chronicles (@emeraldnewscast)
Опасен живот и липса на документи 

По това време Ким Чхол е на съвсем 40 години и има щерка. Тя е оживяла в Китай в продължение на 25 години, като постоянно е плащала на локалните управляващи, с цел да не бъде докладвана - разноски, които Ким споделя, че фамилията едвам е можело да си разреши. 

Но избягалите севернокорейски жители в Китай нямат документи за идентичност, нямат право на работа и достъп до съществени услуги като опазване на здравето.   

" През януари тя се разболя от Коронавирус доста тежко, само че не може да отиде в болница, никой не се интересуваше. През това време тя разбра, че би трябвало да напусне Китай ", споделя Ким.  

" Когато се усъвършенства, тя ми сподели, че би трябвало да замине, тъй като в случай че остане там, ще почине ", изяснява Ким.  

" Вече е прекомерно късно ” 

Двете сестри вършат секрети проекти, които включват заминаването на Ким Чхол за Виетнам - добре прочут маршрут за севернокорейските дезертьори. Но единствено два часа след началото на пътуването си тя е задържана от китайската полиция.  

В рамките на шест месеца кошмарният сюжет за фамилията ѝ се сбъдва - дъщерята на Ким Чхол се обажда и оповестява, че майка ѝ ще бъде депортирана в Северна Корея.  

" Вече е прекомерно късно, не можем да създадем нищо ” , Ким през сълзи. 

Сега тя живее с тъга, тъй като допуска, какво ще се случи с Ким Чхол родната им страна. 

“Наказание, липса на храна, тежка работа ” 

" Ще има доста санкции, никаква храна в пандиза, тежка работа. Тя не приказва корейски, няма семейство там, ще почине в пандиза ", споделя Ким.   

Когато си намерения за Китай, страната, която съгласно нея е изоставила сестра ѝ, тя се задави, предава Sky News.    

" Двадесет и пет години е живяла там, в този момент това е нейният дом. Как можаха да създадат това? Може би имат връзки със Северна Корея. Това не е човешко, ние не сме животни. Ако тя се върне в Северна Корея, ще я убият ", разяснява Ким.  

Масово депортиране  

Базираната в Сеул неправителствена организация за правата на индивида Transitional Justice Working Group (TJWG) работи в тясно съдействие с други организации, които наблюдават депортациите. Оттам считат, че Ким Чхол е била в група от до 500 други лица, депортирани на 9 октомври - най-голямото всеобщо депортиране от повече от десетилетие.  

Те са разпознали пет пропускателни пункта по 850-километровата граница. Смятат, че множеството от върнатите назад хора са били дами, а самоличността на множеството от тях не е известна.  

Най-известният от пунктовете е в град Дандонг, в западния завършек на границата със Северна Корея. Мостът там, който пресича река Ялу, разделяща двете страни, е туристическа атракция, основана в памет на китайските бойци, които са го употребявали, с цел да се включат в бойните дейности по време на Корейската война.  

По време на пандемията мостът е бил съвсем запустял, защото Северна Корея е наложила строго тригодишно затваряне на границата. 

Дезертьорите се преглеждат като предатели 

Множество отчети на Северна Корея настояват, че дезертьорите се считат за предатели и се санкционират грубо със затвор, изтезания и вероятно екзекуция. Според други свидетелства тригодишното затваряне на границите е довело до беднотия и апетит. Китай обаче твърди пред Организация на обединените нации, че няма доказателства за сходно отношение и затова депортирането не е нелегално, базирайки се на Конвенцията за бежанците от 1951 г.  

" В Китай няма такова нещо като севернокорейски " беглец ", споделя Уанг Уенбин, представител на китайското Министерство на външните работи. 

" Хората, които идват в Китай незаконно по стопански аргументи, не са бежанци. Те са нарушили китайските закони и реда на администрацията за влизане и излизане от Китай. Страната ни постоянно се е отнасял към тези хора в сходство с правилото на съчетаване на вътрешното право, интернационалното право и хуманизма ", разяснява той.  

'A lot of punishment, no food, hard work': North Korean defector's fears for sister who will 'die in jail'
— Sky News (@SkyNews)
Натиск върху Китай 

Международният напън по въпроса обаче се ускорява. За пръв път Южна Корея зададе въпрос на Китай по време на обзор в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида.  

Южнокорейският дипломат в представителството на Организация на обединените нации в Женева Юн Сонг-Дьок съобщи, че Пекин би трябвало да спре депортирането на севернокорейци. 

Експертите обаче настояват, че всеки сходен напън съвсем несъмнено ще остане на второ място след по-голямата геополитическа картина, в която Китай се нуждае от постоянна Северна Корея. В подтекста на войната в Украйна и възходящото напрежение сред Запада и Изтока съюзът на Китай с Русия и други съидейници е от първостепенно значение. 

" В Пекин става въпрос доста повече за геополитика, а главният им интерес е да поддържат положителни връзки със Северна Корея ", изяснява Итън Хи-Сеок Шин, юридически анализатор в TJWG. 

" Последното нещо, което те желаят, е да дестабилизират севернокорейската страна. Опасенията на Пекин са, че сходно бягство на севернокорейски бежанци ще докара до колапс на Северна Корея, както се случи с Източна Германия през 1989 година ", твърди Итън Хи-Сеок Шин.  

DW News coverage of 600 North Korean refugees deportation by the Chinese authorities back to the DPRK …
— Angie Wanat (@WanatAngie)
" Остани силна ”  

Тези въпроси са още по-належащи в подтекста на неотдавнашното създаване на връзките на Северна Корея с Русия и засилените закани против Южна Корея. 

Някои специалисти считат, че севернокорейският водач Ким Чен Ун може би съществено обмисля спор.  

В Лондон Ким декларира, че няма да спре да се бори за сестра си, само че от време на време има възприятието, че никой не я слуша. Тя споделя, че има вяра, че ще види още веднъж Ким Чхол, и желае да ѝ каже " да остане мощна ". 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР