Килията, в която са пребивавали бившата кметица на "Младост" и

...
Килията, в която са пребивавали бившата кметица на "Младост" и
Коментари Харесай

Цецка Цачева: България отговаря на критериите за помещенията, в които пребивават арестантите

Килията, в която са обитавали някогашната кметица на "Младост " и заместничката ѝ, е място за краткотрайно престояване на лица, които са арестанти. Това не е непрекъснато помещение, не е общежитие и би трябвало да дава отговор на избрани критерии. В последните три години България се признава от Комитета срещу изтезанията, че дава отговор на тези критерии. Това сподели министърът на правораздаването Цецка Цачева пред БТВ.

Думите ѝ са във връзка недоволствата за неприятни битови условия в пандиза.

Тя разясни, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова сами са избрали да обитават в Софийския арест, а не в Сливенския затвор.

"Комитетът срещу изтезания показва, че България дава отговор на критериите за пространствата, в които обитават арестантите ", уточни тя.

На въпрос дали е обикновено две дами да живеят в условия, каквито се виждат на фотосите на помещението в ареста, което населяват някогашният кмет на кв. „ Младост “ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, Цачева разяснява, че този случай е един от цялото и би трябвало да се приказва в целокупност. „ Това, което сме поели като минимални стандарти пред нашите сътрудници и жителите, се съдържа в измененията, които от 2014 г, са в закона. Действително картината по този начин показана наподобява стряскаща. Но разнообразни са картините в обособените места. За страдание, едно от най-тежките места е Софийският затвор и карцерът към него, тъй като постройките са строени преди повече от век и спазването на квадратните метри, които би трябвало да населява едно лице, не дава опция за поетапното освобождение на пространства, тъй че да могат да се правят по-сериозни поправки. Ремонтите са козметични, реагираме на обстановката във всеки един миг, когато това е допустимо “, сподели Цачева и изясни, че когато леглата в съответните пространства са заети, няма по какъв начин да се правят поправки.

„ Тоалетната изрично не би трябвало да наподобява по този метод, само че с цел да се смени, би трябвало да се опразни помещението. А все още пространствата в ареста са запълнени до горна оптималната граница. И дано това да не звучи като опрощение, тъй като след измененията в закона, а преди този момент и в съда в Страсбург, всеки арестуван или наказан, може да предяви иск.

"Получавам тъжби от цялата страна. Разбира се, има и нови арести - в Старозагорския затвор да вземем за пример сега се построява нов “, съобщи Цачева и уточни, че има извънредно съвременни и добре устроени и арести, и затвори.

„ Но не желая това да звучи като частен случай. Ангажиментите и грижите са към цялата система – прави се доста, отделят се средства, само че не може да стане с магическа пръчка. Нещо, което в последните 40 години не е пипано, не може да се оправи внезапно “, съобщи правосъдният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР