Въпреки войната на Русия, цените на жилищата в някои части на Украйна все още се покачват

...
Киев, Украйна – Самите имена на предградията, където Марина Красноленска
Коментари Харесай

Киев, Украйна – Самите имена на предградията, където Марина Красноленска продава недвижими имоти, могат да накарат човек да се просълзи.

Буча, Ирпин, Ворзел и близките райони на север от украинската столица са местата, където руски военнослужещи бяха обвинени в убийството, раняването, грабежа или изнасилването на хиляди цивилни.

Обстрелът по време на нахлуването на Москва унищожи или повреди стотици сгради, често погребвайки жителите живи, а ударните вълни направиха хиляди покриви протекли.

Продажбата на имоти в района през месеците след изтеглянето на руските войски миналата година беше трудна.

Клиентите поискаха да намерят недвижими имоти в „неповредени райони“, каза тя пред Al Jazeera.

„Когато разглеждаха повредените места, те казаха: „Това мирише на смърт“, каза Красноленска, 45-годишна майка на две деца, която напусна родния си град Ворзел точно преди нашествениците да нахлуят.

Но тъй като инфраструктурата, покривите, пътищата и мостовете се възстановяват, клиентите вече не се отблъскват и домовете на север от Киев, точно както почти навсякъде в Украйна, се продават като горещ картоф.

„Нашият регион се продава много добре“, каза Красноленска, която е работила като брокер на имоти в продължение на 20 години. „Цените не се върнаха на нивата отпреди войната, но пазарът е много жив. Което е изненадващо и за мен.“

Милиони бежанци са избягали от Украйна и поне един на всеки трима планира да се върне след войната.

Коефициентът на раждаемост в Украйна от 1,22 деца на жена е един от най-ниските в света и не оставя много надежда за възстановяване на населението след войната.

Милион мъже са били мобилизирани, напускайки семействата и работата си, включително в строителството, докато на други в наборна възраст им е забранено да преминават границата.

Миналата година икономиката на Украйна се сви с една трета, инфлацията се покачи с повече от една четвърт и само многомилиардната западна помощ плаща сметките на правителството на президента Володимир Зеленски.

Но недвижимите имоти загубиха значително стойност само в източните и южните райони близо до фронтовите линии, докато цените в западните региони скочиха до небето с до 75 процента.

Един от лидерите е Ужгород, идеален за картина град в западната част на Украйна със средновековни катедрали, най-дългата алея с липи в Европа – и словашката граница наблизо.

Цените на жилищата в Централна Украйна паднаха с 25-30 процента – но се движат нагоре, тъй като пазарът показва неочакван растеж и някои предприемачи подновяват спрени строителни проекти.

Една от причините е националният навик да се крият дебели пачки пари в щатски долари или евро.

Въпреки намаляващите доходи украинците държат около 25 милиарда долара в банки и между 60 и 100 милиарда долара извън тях, каза Денис Судилковски, маркетинг директор на агенцията за недвижими имоти LUN в Киев.

„Значителна част от населението не е загубило способността и самата идея да притежава собствен дом“, каза той пред Al Jazeera.

Бумът следва замръзване.

След началото на войната на 24 февруари 2022 г. властите спряха да регистрират сделки с недвижими имоти за повече от шест месеца.

Когато замразяването свърши, продажбите спряха и цените на наемите се сринаха.

Но след като руските сили се изтеглиха или бяха изгонени от големи райони на изток и юг, мнозина се втурнаха да купуват нови жилища.

„Бих го нарекла синдром на забавеното щастие“, каза Красноленска. „Всеки има планове да си купи къща или апартамент. И това желание прерасна в добро търсене, защото хората се умориха да чакат.“

Войната също продължи една стара тенденция.

Повече от две трети от украинците са градски жители, живеещи в жилищни сгради с централно отопление, вода и електрозахранване.

Но мнозина ценят спомените за селските къщи на своите баби и дядовци – и възможността да черпят вода от кладенец, да се грижат за градина или да опитат домашна круша.

Дори преди войната и пандемията от COVID-19 това беше национална мания – осем от 10 украинци искаха да живеят в къща вместо в апартамент, според проучване от 2013 г.

Тенденцията изглежда се е засилила след миналия октомври, когато Москва започна да изстрелва ракети и дронове, за да унищожи гражданска инфраструктура, особено електроцентрали и централни отоплителни станции.

Милиони преживяха спиране на тока и прекъсване на подаването на вода и топлина, което понякога продължаваше с дни на фона на минусови зимни температури.

„Понякога отивахме в селската къща на баща ми само за да се стоплим, да отидем на сауна и да спим на топло“, каза Наталия Рославец, художник на бродиране от северен Киев, пред Ал Джазира, описвайки просторна къща с пещ на дърва и дизелов генератор.

За много украинци от средната класа мечтата е градска къща с кладенец, електрогенератор и дори слънчеви панели, както и парче земя, достатъчно голямо за кухненска градина, детска площадка и барбекю.

„Като се има предвид войната, продажбите са отлични“, каза Максим Крячек, чиято строителна компания строи 21 двуетажни къщи в източен Киев, пред Al Jazeera.

Всеки се продава за $75 000, цената на апартамент с две спални в горен квартал, и повечето вече са разграбени.

„Хората не искат да живеят в апартаменти, те виждат, че за същите пари могат да имат паркинг, задната градина и повече пространство“, каза той.

Първият купувач вече завърши ремонта и се нанесе.

След като бъде завършена, общността ще бъде затворена – и нейните жители ще живеят до езеро, автобусна спирка и частна детска градина.

„Можете да седнете там и да разочаровате [руснаците]“, каза бизнес партньорът на Крячек Владислав Черниенко пред Ал Джазира.

Районът, наречен Осокорки (Черните тополи), е учебникарско предградие с чист въздух и не се вижда нито една жилищна сграда.

Най-близката метростанция е само на 4 км (2,5 мили) – и е достъпна с обществен транспорт.

Много по-близо е Днепър, една от най-големите реки в Европа.

Викингите построиха Киев на хълмовете на десния му бряг преди повече от 12 века, а левият бряг беше наводняван всяка пролет, докато в средата на 60-те години на миналия век не беше построен гигантски язовир нагоре по реката.

Все още осеян с малки езера и канали, кварталът се състоеше предимно от дървени дачи от съветската епоха с картофени масиви и орхидеи.

В наши дни все по-луксозни къщи никнат като гъби в Осокорки и други предградия – заедно с магазини, училища, детски градини, здравни клиники и едва ли нещо, което да напомня за продължаващата война.

„Всяко предградие на Киев стана по-подходящо за живот през последните 20 години“, каза Черниенко.

Скъп „дефицит“

Крячек смята, че собствеността остава единственият инструмент за инвестиране, тъй като няма функциониращ пазар на облигации и повечето украинци разбират малко от криптовалутите.

Много фактори поддържат цените високи.

Националната банка на Украйна прогнозира през януари „дефицит на предлагане на жилищния пазар“, тъй като много предприемачи се отказват от нови проекти.

Неразвитият ипотечен пазар може да се похвали с двуцифрени лихви и може да предложи малко на украинците, които не могат да си позволят да платят за жилище наведнъж.

Само хиляди станаха част от правителствена програма, която предлагаше лихви от 3 до 7 процента на военнослужещи, учители и здравни специалисти.

Милиони, които избягаха от райони под окупация или до фронтовите линии, очаквано се стекоха към централните и западните градове.

Много заводи, произвеждащи строителни материали, са унищожени или срещат проблеми с квалифициран персонал, логистика и суровини.

Има недостиг на строителни работници, които са предимно от Западна Украйна и често не искат да работят в централните и източните региони, които са изправени пред чести обстрели.

След войната и на фона на потенциален строителен бум предприемачите може да обмислят наемането на работници, които мигрират от източни украински региони, Азия и дори Източна Европа, прогнозира Судилковски от агенция LUN.

Това би скочило краткосрочните цени, каза друг експерт.

„В Киев цените на недвижимите имоти ще продължат да растат, най-вече на наемите и в по-малка степен на жилищата“, каза базираният в Киев анализатор Алексей Кущ пред Al Jazeera.

Въпреки това, военното и следвоенното икономическо бъдеще на Украйна далеч не е оптимистично и в дългосрочна перспектива пазарът ще „види дълга стагнация и случайни неизпълнения на разработчиците“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР